Index Vakbarát Hírportál

Hihetetlen felfedezést tett a James Webb űrteleszkóp

2022. november 18., péntek 11:21

A James Webb űrteleszkóp olyan fényes, korai galaxisokat talált, amelyek mindössze 350 millió évvel az ősrobbanás után keletkezhettek, közölte a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA).

A csillagászok azt mondták, ha az eredmények beigazolódnak, akkor az újonnan felfedezett csillagok tömkelege megelőzné a Hubble űrteleszkóp által azonosított legtávolabbi galaxist – a rekordtartót, amely 400 millió évvel a világegyetem kezdete után keletkezett.

Nem kizárt tehát, hogy a csillagok hamarabb keletkezhettek, mint azt korábban gondolták a kutatók, ezért is fontos a mostani fejlemény. A James Webb űrtávcső legújabb felfedezéseit az Astrophysical Journal Letters című folyóiratban részletezték a csillagászok. A cikk két kivételesen fényes galaxissal foglalkozik, az elsőről azt feltételezik, hogy 350 millió évvel az ősrobbanás után keletkezett.

"This is a whole new chapter in astronomy."

Webb researchers found 2 early galaxies, one of which may contain the most distant starlight ever seen. These 2 unexpectedly bright galaxies could fundamentally alter what we know about the very first stars: https://t.co/1MrIy1TAkL pic.twitter.com/TI1ZpFWJPG

— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) November 17, 2022

Rohan Naidu csoportvezető szerint további megfigyelésekre lesz szükség az űrtávcső infravörös tartományában, mielőtt hivatalosan is bejelentik az új rekordtartót. Egyes kutatók arról számoltak be, hogy a világegyetem 13,8 milliárd évvel ezelőtti keletkezéséhez még közelebbi galaxisokat fedeztek fel, ezeket az állításokat azonban még nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani – mondták a tudósok a NASA sajtótájékoztatóján, írja a The Guardian.

Ha az eredmények beigazolódnak, és több korai galaxis is van, akkor Naidu szerint a James Webb űrtávcső „rendkívül sikeresnek fog bizonyulni abban, hogy a kozmikus határokat egészen az ősrobbanás határáig kitolja”.

Rovatok