Index Vakbarát Hírportál

Kijött a lista: gondot okozhat, ha valaki ezeket a jelszavakat használja

2022. november 21., hétfő 15:25 | aznap frissítve

Hiába hívják fel évről évre a figyelmet a jelszavak erősségének fontosságára a különböző techóriások, a leggyakrabban használtak között továbbra is olyan végtelenül egyszerű kompozíciók szerepelnek, amelynek láttán az ember legszívesebben csak a kezébe temetné az arcát.

Akárcsak az előző években, idén is közhírré tétetett a leggyakrabban használt jelszavak listája, hogy ezzel is felhívják a felhasználók figyelmét az erősségük fontosságára. Mint az a Cybernews 2022-es, több mint 56 millió kiszivárgott jelszót vizsgáló kutatásából kiderült, továbbra is kiemelkedő arányban használunk gyenge jelszavakat, amelyek között kiemelkedő népszerűséget élveznek

Az egyik legnépszerűbb kombináció az 123456 volt, amelyet nem kevesebb mint 111 417 esetben figyeltek meg a kutatók, de az 12345, a password és a qwerty jelszót is számtalanszor használták – írja a hvg.hu a 7news cikke alapján.

Így lehet erős jelszót létrehozni

A Microsoft korábban kampányt indított annak érdekében, hogy a felhasználók kellő erősségű jelszavakat használjanak, ennek érdekében pedig létrehoztak egy listát. Szerintük a jelszavak biztonsága az erős jelszó létrehozásával kezdődik, amelyet a következők jellemzik:

Fontos megjegyezni, hogy a kiberbiztonsági szakértők szerint még az ilyen kacifántos jelszavak sem garantálhatják a teljes biztonságot, a feltörés esélyét azonban a töredékére csökkenthetik.

(Borítókép: Thomas Trutschel / Photothek / Getty Images)

Rovatok