Index Vakbarát Hírportál

Köszöni szépen, remekül van a NASA Hold felé tartó űrhajója

2022. november 21., hétfő 21:06 | aznap frissítve

Miután technikai hibák miatt többször is elhalasztották az indítását, és a kilövőálláson átvészelte a Nicole hurrikánt, szerda reggel a floridai Kennedy Űrközpontból sikeresen elindult Hold körüli útjára az Artemis–1.

Az Artemis-program keretében az Egyesült Államok fél évszázad után juttatna ismét embereket a Holdra, ezúttal elsőként léphetne idegen égitestre nő és nem fehér ember.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a program első repülésekor az Orion űrhajó legénység nélkül, fantomoknak nevezett babákkal a fedélzetén kerüli meg a Holdat, és hat hetet tölt az űrben rendszereinek tesztelésével, mielőtt a Csendes-óceánban landolna.

Az Artemis–1 lényegében az első lépés a Holdra és később a Marsra vezető, egyre összetettebb küldetések sorában.

A tervek szerint az űrhajó kevesebb mint egy nap múlva elérheti úti célját, állapotáról pedig nemrégiben a NASA is megosztott egy-két információt.

Mint kiderült, az Orion köszöni szépen, remekül van, annak ellenére is, hogy vasárnap este már 535 401 km-re volt a Földtől, és 63 570 km-re a Holdtól.

Jelenleg 597 kilométer/órás sebességgel halad a Hold felé, a NASA közlése szerint azonban hamarosan gyorsítani fog.

(Borítókép: Az Orion amerikai Hold-űrhajó egy Artemis hordozórakétával összekapcsolva elindul a Kennedy Űrközpont kilövőállásáról a floridai Cape Canaveralben 2022. november 16-án. Fotó: MTI / AP / Chris O'Meara)

Rovatok