Index Vakbarát Hírportál

Kútba esett a kalóz T-rex árverése

2022. november 23., szerda 11:52

Jogvédett alkatrészeket tartalmazott a milliárdokat érő zsarnokgyík.

A Christie’s brit aukciósház lefújta egy Tyrannosaurus rex csontvázának árverését, miután szerzői jogi aggályok merültek fel a csontokkal kapcsolatban. A Shen becenevű, 1400 kilogrammos csontváz a november 30-án Hongkongban rendezett árverés fő tétele lett volna, ahol 20 millió font körüli leütési árra számítottak (mai árfolyamon 9,344 milliárd forint).

A Christie’s hivatalosan nem indokolta, miért álltak el a dinoszaurusz-csontváz árverésre bocsátásától, a döntés előtt azonban a New York Timesnak nyilatkozva Pete Larson paleontológus annak a véleményének adott hangot, hogy Shen bizonyos részei megszólalásig hasonlítanak a Stan néven 2020-ban árverésre bocsátott másik T-rex-csontvázra. Larson a Stan nevű csontváz egyes csontjáról készült másolatokat vélt felfedezni Shenen, amit nagyon félrevezetőnek gondolt.

Larson a Stant elárverező Black Hills földrajzi kutatóintézet munkatársa, ami a csontváz 31,8 millió dolláros eladása után is megtartotta a szerzői jogokat, ezért továbbra is darabonként 120 ezer dollárért árusítja poliuretán öntvényből épített másolatait.

A mostanában talált Shen egy 67 millió éve élt hím őshüllő 4,6 méter magas és 12 méter hosszú csontváza. Egy T-rex-csontváz körülbelül 380 csontból áll, és mivel nagyon ritka, hogy teljes csontvázat találnának, a szokásos eljárás, hogy a hiányzó csontokat másolatokkal helyettesítik. Az aukciósház közlése szerint Shennek 80 csontja volt eredeti.

(The Guardian)

Rovatok