Index Vakbarát Hírportál

A mesterséges intelligencia megjósolta, ez a csapat nyeri a foci vb-t

2022. november 25., péntek 15:19

Itt az ideje félretenni a tippmixeket és a különböző jóslatokat, egy mesterséges intelligencia ugyanis megjósolta, melyik csapat fog győzedelmeskedni a 2022-es labdarúgó-világbajnokságon.

Kiderült, melyik csapat nyeri majd az idei labdarúgó-világbajnokságot – legalábbis az Alan Turing Intézet mesterséges intelligenciája szerint. Bár mindez meglehetősen légből kapottnak tűnhet, a kutatás mögött kifejezetten sok munka van, amelyek valós eredményeken és adatokon alapulnak. A kutatók a jóslathoz az egyik GitHub-felhasználó, bizonyos @martj42 által összeállított adathalmazt használták, amely 1872 óta minden nemzetközi mérkőzés eredményét és statisztikáját tartalmazta, így egy kifejezetten combos adathalmazról beszélhetünk.

Miután kikísérleteztük, hogy a modellünk milyen sikeresen jósolja meg a 2014-es és a 2018-as világbajnokság eredményeit, úgy döntöttünk, hogy a 2002-es világbajnokságtól kezdve az összes nemzetközi eredményt felhasználjuk

– magyarázta az Alan Turing Intézet csapata az általuk kiadott sajtóközleményben.

Az adatok tekintetében a legnagyobb jelentőséget, azaz súlyt a világbajnoki mérkőzéseknek szenteltük, ezt követték a kontinensekre szűkülő tornák, majd a különböző selejtezők, végül pedig a barátságos mérkőzések. Hogy egy még pontosabb és naprakészebb becslést kapjunk, a hivatalos FIFA-ranglistákat is betápláltuk a modellünkbe

– írták.

Ők lesznek a befutók

A végső becslés megállapításához egy korábbi, nemzetközi mérkőzések esetében alkalmazott algoritmust vetettek be, amely Bayes-statisztikát vagy más néven bayesiánus statisztikát használt. A bayesiánus statisztika egy olyan elmélet a statisztika területén, amely a valószínűség bayesiánus értelmezésén alapszik, ahol a valószínűség egy esemény előfordulásának hiedelemmértékét fejezi ki. A hiedelem mértéke alapulhat az eseményről szerzett előzetes tudáson (ilyen lehet például egy előzetes kísérlet eredménye, vagy jelen esetben a korábbi mérkőzések adatai), de akár az eseménnyel kapcsolatos személyes hiedelmeken és elvárásokon is. Ez eltér számos más, valószínűségről alkotott interpretációtól, mint például a frekventista interpretációtól, amely a valószínűséget úgy tekinti, mint egy esemény relatív gyakoriságának a határértéke számos próbát követően.

Az említett világbajnokságok adatainak kizárásával a csapat először tesztelte modelljük előrejelző képességét, amit úgy tettek meg, hogy arra kérték a mesterséges intelligenciát, becsülje meg egy már lezajlott bajnokság (például a 2018-as mérkőzések) végeredményét. Ezután a módszert használva nem kevesebb mint százezer szimulációt készítettek az adott bajnokság összes mérkőzésére vetítve, ezeknek köszönhetően pedig megtalálták az idei év legvalószínűbb győztesét.

Mint kiderült, a legnagyobb eséllyel (25 százalék) Brazília fogja hazavinni a kupát, őket követi Belgium és Argentína szintén nagy eséllyel.

A mesterséges intelligencia szerint szintén elöl végez, a dobogóról azonban épphogy lecsúszik Franciaország, amelynek a negyedik helyet jósolta a gép, míg az ötödik helyen belátása szerint Anglia végez. A hátralévő helyekre Spanyolországot, Hollandiát, Dániát, Portugáliát és Horvátországot sorolta be az Alan Turing Intézet mesterséges intelligenciája, így ezek szerint egy európai országokkal tűzdelt végső időszakra számíthatunk majd.

A csapat hangsúlyozta, hogy az alkalmazottakon kívül természetesen számtalan más olyan tényező van, amelyet egyszerűen nem tudtak beleszámítani modelljükbe. Ilyen például az időjárás, a büntetések, az időzónákhoz való alkalmazkodás és az egyes játékosok kiemelkedően jó (vagy éppen kiemelkedően rossz) teljesítménye. A jóslás eredményeit látva persze amellett a tény mellett sem lehet elmenni, hogy a katari labdarúgó-világbajnokság C csoportjának nyitó mérkőzésén Argentína nagy meglepetésre 2–1-re kikapott Szaúd-Arábiától, miután Lionel Messi tizenegyesgóljára Szaleh al-Sehrit és Szalem al-Davszari válaszolt – tehát a világbajnokság egyik legnagyobb esélyese vereséggel kezdte a tornát.

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  Molly Darlington / Reuters)

Rovatok