Index Vakbarát Hírportál

A Google és az Apple is tilthatja a Twittert, Elon Musk saját telefont készítene

2022. november 30., szerda 20:45

Nem áll túl jól a Twitter szénája, a tulajdonosváltás és a platformon újonnan megjelenő tartalmak ugyanis nemcsak a felhasználókat, hanem a befektetőket is elüldözik – Elon Musk azonban rendkívül jól érzi magát újdonsült játszóterén.

Az elektromos autókat gyártó Tesla és a SpaceX űripari vállalat tulajdonosa október 28-án kötötte meg a Twitter megvásárlásáról szóló üzletét, ezt követően pedig azonnal menesztette – többek között – a cég vezérigazgatóját, pénzügyi igazgatóját, valamint jogi vezetőjét is, saját magát pedig megtette a Twitter egyedüli igazgatójának. Azt, hogy ez mennyire volt jó döntés, egyelőre nem tudni, az azonban biztos, hogy a madaras közösségi oldalról menekülnek a hirdetők, és a felhasználók sem tudják, meddig is fog jelenlegi formájában életben maradni a platform.

Mindennek a hátterében természetesen Musk – a felhasználók szerint – megkérdőjelezhető döntései állnak, például az, hogy amnesztiát hirdetett, és visszavonta a korábban felfüggesztett Twitter-felhasználók tiltását, többek között Donald Trumpét és Andrew Tate-ét is. A közösségi oldal tulajdonosa minderről szavazásban kérdezte meg az embereket, közel háromnegyedük pedig az igen mellett voksolt.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, különböző, médiatartalom-figyeléssel foglalkozó civil csoportok a lépés nyomán arra hívták fel a figyelmet, hogy a jövőben megnövekedhet a gyűlölködő megnyilvánulások száma a közösségi médiumon, részben, mert a cégtől az elmúlt hetekben elbocsátott vagy önként felmondást választó alkalmazottak egy része tartalommoderátorként dolgozott. Ugyanakkor Musk múlt héten a saját Twitter-oldalán azt írta, hogy a vállalat új politikája a szólás szabadságának megadása lesz, de a gyűlöletkeltő és negatív megnyilvánulásokat kivonják – ezzel szemben a platformon továbbra is hemzsegnek a különböző, nyomdafestéket nem tűrő megnyilvánulások.

Minden bizonnyal ez lehet a legfőbb oka annak is, hogy egyes bennfentesek szerint a Google és az Apple háza táján is felmerült a kérdés, hogy a radikális változások után töröljék-e a közösségi oldalt virtuálisalkalmazás-boltjaikból,

azaz a Google Playből és az App Store-ból. A pletykákat támasztja alá az a tény is, hogy Phil Schiller, az Apple App Store-ért és a vállalattal kapcsolatos eseményekért felelős vezetője a tulajdonosváltást követően deaktiválta hivatalos Twitter-fiókját, melyet korábban előszeretettel használt. Azt persze, hogy pontosan mi állhat Schiller Twitterről való távozása mögött, 100 százalékig biztosan még most sem tudni, nyilatkozatot ugyanis nem adott ki, az időzítés azonban meglehetősen beszédes.

A pletykával magát Muskot is szembesítették, aki Twitteren azt írta, bizakodik abban, hogy nem jutnak el a cégek az ilyen radikális lépésekig.

Természetesen remélem, hogy nem jutunk el idáig, de igen, ha nincs más választás, akkor készítek egy alternatív telefont

– reagált Liz Wheeler jobboldali podcaster felvetésére Musk, miszerint új telefont kellene készítenie, ha a technológiai óriások úgy döntenek, hogy a Twittert kirúgják az alkalmazásboltjaikból. Wheeler szerint ez amúgy sem jelentene kihívást egy olyan ember számára, aki rakétákat épít, és azt állítja, hogy az emberek fele boldogan dobná el az iPhone-ját és androidos telefonját egy tELONphone-ért cserébe.

Miből lesz a cserebogár?

A Tesla már korábban is piacra dobott érdekes, bár még mindig a márkához illő termékeket, mint például a Cybertruck ihlette teljesen elektromos, gyerekeknek szánt négykerekűt, egy esernyőt a logójukkal és egy rozsdamentes acélból készült sípot – és ugyan egy okostelefon még simán elférne a termékpalettán, annak piacra dobása már kevésbé valószínű. Vagy mégsem?

Legutóbb Musk még 2020-ban reagált egy ehhez hasonló pletykára, amikor azt beszélték, a Tesla más gyártókkal összefogva egy saját fejlesztésű okosórán dolgozik. A Twitter-vezér – most már saját – közösségi oldalán cáfolta az akkori híreszteléseket, ahol azt írta:

Semmi ilyet nem fejlesztünk. Az okosórák és az okostelefonok a múlt technológiái, a Neuralink lesz a jövő

– utalva arra, hogy a Tesla a jövőben semmi hasonlót nem fog piacra dobni, néhány nappal ezelőtt azonban mégis egy „alternatív telefon” bemutatásáról elmélkedett. Mint azt korábban említettük, a történethez hozzátartozik az is, hogy mindez csak akkor következne be, ha a Google és az Apple kitiltanák a Twittert, mindenesetre kíváncsiak lennénk, hogyan is nézne ki egy Musk-féle okostelefon, az autóipar és az űrkutatás terén ugyanis meglehetősen nagy sikereket értek el a vállalatai.

(Borítókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok