Index Vakbarát Hírportál

Megy a parti az Orion űrhajón

2022. december 1., csütörtök 10:35

Tesztelték a beépített diszkófényt.

Az Artemis-program űrhajóját építő Lockheed Martin Twitteren közzétett videóban mutatta be az egyik titkos fedélzeti funkciót, a belső világításba integrált ünnepi funkciót.

A vidám műsort egy iPadből, a Cisco videokonferencia szoftveréből és az Amazon Alexa hanggal vezérelhető asszisztenséből álló Callisto modul állította elő. Amikor ugyanis a földi irányítás egyik munkatársa egy hangszórón keresztül bemondta, hogy „Alexa, parti üzemmód”, színes villódzó fények töltötték be a kabint.

A beépített diszkófény és lazítás egyértelműen előnyös lehet az űrhajósoknak a több hétig tartó, fárasztó küldetés során. Az első Artemis-küldetéssel űrhajósok nem, csak próbababák utaztak, akiket nem dobott fel a fénytechnika, a földi irányítás azonban elégedetten nyugtázta, hogy ez az alrendszer is rendeltetésszerűen üzemel.

Kérdés ugyanakkor, milyen más haszna lehet az Alexának egy ilyen környezetben. A Földön a hangvezérléses asszisztensek piaca éppen haldoklik, az Alexa maga is 10 milliárd dolláros veszteséget termelt a leépítéseket bejelentő az Amazonnak. A kozmikus termékelhelyezés így lehet, hogy az utolsó dobásuk ezen a területen – írja a Futurism.

Rovatok