Index Vakbarát Hírportál

A TikTok sötét oldala

2022. december 1., csütörtök 05:39

A világ legnagyobb közösségi médiaalkalmazása nem tudja távol tartani a gyerekeket a platformjától, ami néha halálos következményekkel jár.

A Bloomberg új vizsgálata szerint többtucatnyi gyerek halt meg az áramszünet kihívásban (blackout challenge), ahol a felhasználóknak azt tanítják, hogyan fojtogassák magukat az adrenalinlöket elérése érdekében. Vissza kell tartaniuk a lélegzetüket, ameddig csak bírják.

A TikTok-felhasználók közül sokan, akik kipróbálták az „elsötétítési kihívást” és belehaltak, túl fiatalok voltak ahhoz, hogy egyáltalán az alkalmazáson regisztráljanak vagy más felhasználók videóit nézzék meg.

A gyerekek a TikTok felnőtt verziójához jutnak, ami gyakran végzetes

A TikTok felemelkedése egybeesett a koronavírus-járvány kezdetével, amikor a bezártság és szociális elszigeteltség idején gyerekek és családok rászoktak arra, hogy vég nélkül görgetik a rövid videókat.

A koronavírus elleni intézkedések kivezetésével sem csökkent a közösségi médiától és okostelefonoktól való függőség, ugyanis a gyerekek többet időznek az interneten, mint az iskolában. Átlagosan napi kilenc órát töltenek a világhálón a tizenévesek, idei adatok szerint pedig már az ötévesnél fiatalabb gyerekek is ébren töltött idejük 25 százalékában használnak kütyüket.

A ByteDance közösségi médiaplatformja gyakorlatilag egyik napról a másikra a világ legnagyobb alkalmazásává vált. A felemelkedéssel együtt azonban veszélyes vírustartalmak is megjelentek, amelyek – a vállalat szerint a törlésükre tett összehangolt erőfeszítések ellenére – továbbra is a kisgyermekek előtt landolnak.

A gyerekek igyekeznek felkerülni a TikTok felnőtt verziójára, néha végzetes következményekkel. A kilencéves Arriani Arroyo meghalt, amikor megpróbálta a „blackout” kihívást, és a családja beperelte a céget, azt állítva, hogy az felelős a haláláért. Állításuk szerint a cég algoritmusa küldte a videót a lányuknak. Ez csak egy a hasonló körülmények között bekövetkezett halálesetre hivatkozó számos per közül, miközben a TikTok kerüli a felelősséget a felhasználók által közzétett tartalmakért.

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok