Index Vakbarát Hírportál

Ötvenéves a Pong

2022. december 1., csütörtök 14:08

A részegen is játszható virtuális asztalitenisz lett az első üzletileg sikeres videójáték.

Fél évszázaddal ezelőtt mutatta be az Atari első videójátékát, a Pongot. Az 1972-ben bemutatott virtuális asztaliteniszből nyolcezer játéktermi verzió készült, és pár évvel később 150 ezer példányban kelt el az otthoni változata.

Mai szemmel ezek szerény számok, de a videójátékok első üzleti sikereit jelentik. Így jöhetett létre az Atari 2600, nélküle nem létezne a Nintendo vagy az Apple, játéktervezők generációi nőttek fel rajta.

A fejlesztők, Nolan Bushnell és Ted Dabney az flippergépekkel foglalkozó Bally Manufacturingból kiválva hozta létre a céget, amelynek kezdetben a bolygók együttállását jelentő Syzygy nevet szánták, de mivel ez foglalt volt, a Go játék egyik japán kifejezését, az atarit választották.

Az első játéktermekbe szánt játék, a Computer Space nem aratott sikert, mivel túl bonyolult volt. Bushnell és Dabney ezért olyan játékot szerettek volna, amelyet részegen is lehet játszani. Az olcsó Hitachi tévén fejlesztett és mosodás tantuszgyűjtővel egybeépített Pongot végül törzskocsmájuk közönségén tesztelték, ahol nagy sikert aratott, és heti 400 dollár bevételt termelt.

Rovatok