Index Vakbarát Hírportál

A Pentagon bemutatta a szupergépet, amire már 30 éve vártak

2022. december 3., szombat 05:46

Amerika legújabb nukleáris lopakodó bombázóját többévnyi titkos fejlesztés után mutatják be a nyilvánosság előtt, és a Pentagon válaszul szánja a Kínával való jövőbeni konfliktussal kapcsolatos aggodalmakra.

A B-21 Raider több mint 30 év óta az első új amerikai bombázó repülőgép. A program szinte minden aspektusa titkos. A pénteki, a légierő kaliforniai Palmdale-ben található bázisán zajló bemutató előtt csak illusztrációkat hoztak nyilvánosságra a harci gépről. Ez a néhány kép azt mutatja, hogy a Raider hasonlít arra a nukleáris lopakodó bombázóra, amelyet végül felváltani fog, a B-2 Spiritre − írta meg az Associated Press.

A bombázó része a Pentagon azon törekvésének, hogy modernizálja nukleáris triászának mindhárom lábát, amely a repülőgépek mellett magában foglalja a silóról indítható nukleáris ballisztikus rakétákat és a tengeralattjáróról indítható robbanófejeket.

Kína 2035-re 1500 nukleáris fegyverrel fog rendelkezni, és a hiperszonikus technológia, a kiberhadviselés, az űrbeli képességek és más területek terén elért eredményei

a legkövetkezetesebb és legrendszeresebb kihívást jelentik az amerikai nemzetbiztonság és a szabad és nyitott nemzetközi rendszer számára

− áll a Pentagon e héten kiadott éves Kína-jelentésében.

Szükségünk volt egy új, 21. századi bombázóra, amely lehetővé teszi, hogy sokkal bonyolultabb fenyegetésekkel nézzünk szembe a jövőben, esetlegesen akár Kína vagy Oroszország részéről. A B-21-es képes megbirkózni ezekkel a sokkal bonyolultabb fenyegetésekkel

− mondta Deborah Lee James légierőért felelős államtitkár, amikor 2015-ben bejelentették a Raider-szerződést. 

Bár a Raider látszólag hasonlít a B-2-re, amint bejutunk a belsejébe, a hasonlóságok megszűnnek − mondta Kathy Warden, a Raidert építő Northrop Grumman Corp. vezérigazgatója.

Belső működése rendkívül fejlett a B-2-eshez képest, mivel a technológia rengeteget fejlődött a számítási képességek tekintetében, és ezt most már be tudunk építeni a B-21-es szoftverébe

− mondta Warden.

A legfejlettebb radarok sem fogják látni

A további változások között valószínűleg szerepelnek a borításon használt anyagok, amelyek megnehezítik a bombázó felderítését, új módszerek az elektronikus nyomok ellenőrzésére, hogy a bombázó képes legyen az ellenséges radarokat megtéveszteni és más objektumnak álcázni magát, valamint új meghajtási technológiák alkalmazása − mondta több védelmi elemző.

Jelenleg hat B-21 Raider gyártása zajlik; a légierő 100 darabot tervez építeni, amelyek nukleáris fegyverek vagy hagyományos bombák bevetésére alkalmasak, és emberi személyzettel vagy anélkül is használhatók. Mind a légierő, mind a Northrop Grumman a Raider viszonylag gyors fejlesztésére is rámutatott: a bombázó hét év alatt jutott el a szerződés aláírásától a bemutatóig. Ez más új vadászgépeknél évtizedekig tartott.

A bombázók ára nem nyilvános. A légierő korábban a 100 repülőgép megvásárlásának árát 2010-es dollárban számolva átlagosan 550 millió dollárra becsülte egyenként − ez ma nagyjából 753 millió dollár (288 milliárd forint) −, de nem világos, hogy a légierő valójában mennyit költ a programra.

A Raider csak 2023-ban fog először repülni, Warden szerint azonban a Northrop Grumman a Raider teljesítményét már tesztelte egy digitális ikerpárja, a bemutatásra kerülő példány virtuális másolata segítségével.

(Borítókép:  A B-21 Raider grafikai ábrázolása. Fotó: Alan Radecki / Wikipédia)

Rovatok