Index Vakbarát Hírportál

Az FBI igazgatója igazat adott Trumpnak, Kína adatgyűjtésre használja a TikTokot

2022. december 3., szombat 15:42

Évekkel az után, hogy Donald Trump volt amerikai elnök nemzetbiztonsági kérdéseket vetett fel a TikTok közösségi médiaalkalmazás kapcsán, amely népszerű a fiatalabb felhasználók körében, az FBI most elismeri, hogy az alkalmazás a kínai kormány nevében működik, amely „nem osztja az amerikai értékeket”.

Christopher Wray, az FBI igazgatója pénteken arra figyelmeztetett, hogy kínai tisztviselők képesek a TikTok ajánló algoritmusát irányítani, „ami lehetővé teszi számukra, hogy manipulálják a tartalmakat, és ha akarják, emberek befolyásolására használják”.

A Michigani Egyetem Gerald R. Ford Közpolitikai Iskolájában tartott beszédében az igazgató azt is elmondta, hogy az alkalmazás olyan felhasználói adatokat gyűjt, amelyekhez a kínai kormány hozzáférhet, és amelyeket hagyományos kémkedési műveletekre használhat fel.

„Ez az eszköz egy olyan kormány kezében van, amely nem osztja az értékeinket, és amelynek küldetése nagyon is ellentétes azzal, ami az Egyesült Államok érdekeit szolgálja. Ez aggodalomra ad okot” – mondta Christopher Wray a Fox News szerint. 

Donald Trumpnak igaza lehet

Az FBI igazgatója szerint Kína hackerprogramja a világ legnagyobbja, és több amerikai személyes és üzleti adatát lopták el, mint minden más nemzetét együttvéve.

Azt is elmondta, hogy a TikTok veszélyei között szerepel annak lehetősége, hogy a kínai kormány arra használhatja, hogy felhasználók millióiról irányítsa az adatgyűjtést vagy az ajánló algoritmust, amelyet befolyásolási műveletekre használhat, ha úgy dönt, vagy arra, hogy eszközök millióin lévő szoftvereket irányítson.

Brendan Carr, a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) biztosa felszólította a szabályozó hatóságokat, hogy tiltsák be a TikTok alkalmazást az Egyesült Államokban.

Szerinte „nincs olyan világ, amelyben az adatok megfelelő védelmét meg lehetne teremteni, hogy eléggé biztosak lehessünk abban, hogy az adatok nem kerülnek vissza a Kínai Kommunista Párt kezébe”. Az FBI arra törekszik, hogy tájékoztassa a felhasználókat és a törvényhozókat ezekről a nemzetbiztonsági aggályokról, évekkel az után, hogy Donald Trump elnök kezdetben figyelmeztette az embereket, hogy ne használják tovább.

A The Wall Street Journal 2020-ban arról írt, hogy a TikTok 15 hónapig csendben, de annál kitartóbban gyűjtött adatokat azokról a felhasználókról, akik androidos készüléken használták az alkalmazást, ezzel pedig megszegték a Google felhasználási szabályzatát.

Ezután Trump lebeszélte az embereket a TikTok használatáról, és azzal fenyegetőzött, hogy betiltja az alkalmazást az Egyesült Államokban.

(Borítókép: Chesnot / Getty Images)

Rovatok