Index Vakbarát Hírportál

Ezt tudja a szuperszámítógép, amely Magyarországra érkezik

2022. december 5., hétfő 20:20

Megállapodott a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) Magyarország és Európa egyik leggyorsabb szuperszámítógépének kutatási célú felhasználásáról, valamint az ügynökség HPC kompetencia központjával való szorosabb kutatási együttműködés elindításáról.

Az együttműködés eredményeként az egri felsőoktatási intézmény hozzáférést kap a kontinens egyik leggyorsabb szuperszámítógépéhez, amely lehetőséget kínál több kutatási projekt és kutatócsoport munkájának felgyorsítására, támogatására.

A Komondor nevű gépet többek között a Debreceni Egyetem is alkalmazza borvidékek mikrobiológia terroirjának vizsgálatára, valamint a Budapesti Műszaki Egyetem kvantumkémiai módszerek fejlesztésére, de az ELTE és a Magyar Tudományos Akadémia kutatói is igénybe veszik a nagy teljesítményű számítógép nyújtotta lehetőségeket.

A berendezés tavaly év végén került a Szuperszámítógép Központba, amelyet 2023 januárjában vehetnek majd birtokba a felhasználók, így az egyetem kutatói is.

Hihetetlenül gyors és nagy a kapacitása

A gép partíciói összességében a jelenlegi HPC (High Performance Computer) kapacitás tízszeresének megfelelő 5 petaflops-ot tudnak biztosítani. Emellett dedikált mesterséges intelligencia és Big Data partíció is rendelkezésre áll nagy számításigényű és jelentős tárkapacitást igénylő számítási problémák megoldására. A rendszert egy több mint 10 petabyte tárhelyű, több szintű tárolórendszer egészíti ki.

A megállapodás az MTI szerint azért is fontos az egri intézmény számára, mert a különböző témakörökben kutatást végző munkatársak és tevékenységük HPC kutatási projektekbe történő bevonása lehetővé teszi a két terület szorosabb kapcsolódását, valamint ösztönzi a tudományterületek határán születő publikációk készítését.

Az informatika kar oktatói és az EKKE Agria Innorégió Tudásközpont munkatársai Király Roland vezetésével több kutatási projektet is terveznek megvalósítani a HPC felhasználásával. A tudományos munka támogatásával párhuzamosan a karon elindul a HPC képzés angol és magyar nyelven, hogy a kutatási feladatokba a hallgatók is mielőbb be tudjanak kapcsolódni.

Rovatok