Index Vakbarát Hírportál

Hazafelé tart az Orion

2022. december 6., kedd 10:10

Vasárnap ér véget az Artemis–1 küldetés.

A NASA Artemis–1 küldetésének Orion űrhajója hétfőn 128 kilométeres magasságban repült el a Hold felszíne felett, miközben a leghosszabb gyorsítást végezve, 207 másodpercig működtette hajtóművét. Mintegy 50 éve, az Apollo–17 óta nem járt ember szállítására tervezett amerikai űrhajó ilyen közel a Holdhoz.

A gyorsításhoz használt orbitális manőverező rendszert az amerikai űrsiklóprogramból vették át: először 1984 októberében használták, és legutóbb 2002 októberében járt az űrben.

Az Orion egy héttel ezelőtt járt a legtávolabb, mintegy 430 ezer kilométerre a Földtől, most pedig már visszafelé tart 25 napos küldetése végéhez közeledve. Az űrhajó vasárnap érkezik vissza, és ez lesz a végső tesztje: óránként 40 ezer kilométeres sebességgel fog a légkörbe csapódni, ami 2800 fokra hevíti hőpajzsát. A tervek szerint az első Artemis-küldetés végállomása a Csendes-óceán lesz a kaliforniai partok közelében.

Az Orion első útján a fedélzeten egyelőre nincsenek űrhajósok, csupán három kísérleti bábu helyettesíti őket. Ha a küldetés sikerrel jár, az Artemis–2 2024-ben vihet ismét embereket az űrbe, majd pár évvel később az Artemis–3 ismét embert juttathat a Hold felszínére. A Mars eléréséhez pedig további legalább másfél évtizedre lesz szükség.

(MTI, Space.com)

Rovatok