Index Vakbarát Hírportál

Egy amerikai város kiderítette: ismeretlen helyre kerül szemetük kétharmada

2022. december 6., kedd 11:39

Tudni szerették volna, mi lesz az újrahasznosítható hulladékkal.

A kaliforniai Palo Alto vezetői négy évvel ezelőtt eldöntötték, hogy kiderítik, mi lesz a város újrahasznosítható hulladékának sorsa. A nyomozás eredménye valószínűleg nem töltötte el őket örömmel: a hulladék mindössze 40 százaléka maradt Észak-Amerikában, ahol vélhetően a megfelelő létesítményekben, szigorú felügyelet mellett újrahasznosították.

A fennmaradó 60 százalékot Ázsiába szállították, de mivel a város szemetét kezelő cég üzleti titokra hivatkozva nem adott információt üzleti partnereiről, a hulladék további sorsa ismeretlen 

A globális újrahasznosítási kereskedelem révén az Egyesült Államok már három évtizede exportálja műanyaghulladékát. Az Interpol 2020-ban közleményében jelezte, hogy nemzetközi jogot sértő műanyagexport folyik Délkelet-Ázsiában. A Világbank szerint Laoszban 150 illegális szemétlerakó üzemel a Mekong folyó mentén. Szervezett bűnözői csoportok jelentős mennyiségű műanyagot exportálnak Vietnámba, Malajziába és Thaiföldre is.

Palo Alto a nyomozás eredményeként átszervezte hulladékkezelését, hogy több újrahasznosítható műanyag maradjon az országban, és egyeztetéseket kezdeményeztek az állam több más önkormányzatával a helyzet szélesebb körű rendezése érdekében.

(NBC)

Rovatok