Index Vakbarát Hírportál

Meghekkelték az Európai Unió hivatalos weboldalát

2022. december 9., péntek 06:36

Feltörték az Európai Unió hivatalos, ellenőrzött weboldalát, ahová a hekkerek különböző illegális és bizonyos esetekben vírusos weboldalakra vezető linkeket töltöttek fel.

Csalók élnek vissza az Európai Unió hivatalos weboldalával, hogy különböző, úgynevezett kalózoldalakat reklámozzanak. A hirdetéseket kulcsszavakkal teli PDF-fájlok formájában jelenítik meg, amelyek mostanra a keresőmotorok első találatai közé kerültek, a platformot ugyanis alapvetően hitelesként kezelik az algoritmusok.

Nem meglepő módon azonban a hirdetések kétes weboldalakra mutatnak. A TorrentFreak megfogalmazása szerint a visszaélés széles körű és az oldal több területét is érinti, a lap ugyanis több ezer olyan átverős PDF-fájlt talált, amelyek a legújabb filmek, például a Black Adam, a Nope, az Enola Holmes és a Vesper másolatainak „ingyenes” hozzáférését hirdetik. A dokumentumok tele vannak kulcsszavakkal, köztük olyan népszerű kalózoldalak nevével, mint a például a 123movies és az Fmovies.

Cikkünk írásának pillanatában a támadás nyomai még láthatók voltak, miután ugyanis rákerestünk Jordan Peele kasszasikerének ingyenesen elérhető, illegális online változatára, az unió hivatalos weboldala az első találatok között jelent meg.

A linkre kattintva valóban a weboldal nyílik meg, Azonban a dokumentum, amelyre a Google keresője hivatkozik, már nem található az oldalon,

így egyértelmű, hogy megkezdték a helyreállítást, a keresőmotorok algoritmusából azonban egy fokkal nehezebb eltüntetni a támadás nyomait.

A TorrentFreak megkeresésére az Európai Bizottság egyik szóvivője arról tájékoztatta a lapot, hogy tudnak a problémákról és azonosították az incidens eredetét.

Azonosítottuk az incidens eredetét. Az érintett platformok érintettjei már megtették a szükséges intézkedéseket, például eltávolították a gyanús fájlokat, és blokkolták a további feltöltési kísérleteket. Szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, és továbbra is vizsgáljuk a weboldalakat a gyanús fájlok után. A folyamatban lévő vizsgálatokról nem nyilatkozhatunk bővebben

– magyarázta a szóvivő.

(Borítókép:  Carl Court / Getty Images)

Rovatok