Index Vakbarát Hírportál

Tízmilliókat ért a hajóroncsból felhozott farmergatya

2022. december 11., vasárnap 18:50

Az Aranyhajóval süllyedt el 1857-ben.

95 ezer dollárért (2022 végi árfolyamon mintegy 37,5 millió forintért) kelt el a Levi Strauss & Company által vagy megbízásából készített legrégebbi farmernadrág. Az ötgombos sliccel ellátott bányásznadrág 1857 szeptemberében a karolinai partoknál elsüllyedt SS Central Americával együtt merült hullámsírba.

Ezelőtt a legkorábbi Levi’s farmer egy elhagyatott bányában talált, 1880-as években készült példány volt, ami 87 400 dollárért cserélt gazdát idén.

Az SS Central America az Egyesült Államok keleti partja és Közép-Amerika között közlekedő lapátkerekes gőzhajó volt, ami egy 170 kilométer/órás szelekkel lecsapó hurrikánban süllyedt el, 578 utasából 425-tel és 13,6 tonna arannyal a fedélzetén. Utóbbi miatt ma Aranyhajóként is ismerik.

Nem minden fénylik, ami arany

A roncsot egy bayesiánus statisztikát és távirányítású mini-tengeralattjárókat használó kutatócsapat fedezte fel 1988-ban. 100-150 millió dollár értékben hoztak fel belőle aranyat, a korabeli kaliforniai aranyláz során talált egyik 36 kilós aranyrögöt például 8 millió dollárért árverezték el.

A dolog természetesen nem állt meg, az elveszett rakományért jelentős összeget kicsengető biztosítótársaságok jogutódai beperelték a kutatókat, akik azzal érveltek, hogy az aranyat lényegében a sorsára hagyva találták. A pereskedés 1996-ban azzal zárult, hogy az arany 92 százalékban a roncs felfedezőit illeti.

A fő kincsvadászt, Tommy Gregory Thompsont egyébként saját üzlettársai is beperelték, elbujdosott, elfogták, és kiadatása után kártérítést kellett fizetnie. Thompson lebukása után a roncshoz visszatérő expedíció megállapította, hogy a lenn található arany mintegy 5 százalékát hozták eddig a felszínre.

De nem minden a nemesfém. A legrégibb ismert farmernadrág egy John Dement nevű San Franciscó-i kereskedő utazóládájában lapult, és a zsebek sarkában és a slicc alján található rézszegecsek alapján azonosíthatóan a San Franciscóban 1853-ban vegyesboltként alapított Levi’s terméke.

Az árverésen az utasok más személyes tárgyai is kalapács alá kerültek, esküvői kelengye, tányérok és evőszeközök, kabinkulcsok és egy 1849-es Colt pisztoly.

(Ars Technica, Wikipedia)

Rovatok