Index Vakbarát Hírportál

Kétmilliárd forintból fejlesztik az infrastruktúrát, az egészséges öregedést kutatják

2022. december 17., szombat 14:27

Kétmilliárd forintos támogatási keretből speciális kutatói infrastruktúrákat hoznak létre a Magyar Molekuláris Medicina Kiválóság Központban (HCEMM), amely bekapcsolódott a Nemzeti Laboratóriumok hálózatába is.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a HCEMM Nemzeti Laboratórium fejlesztésének első, idén záruló szakasza még 2020-ban indult 900 millió forint támogatásból. 

A 2026-ig tartó újabb szakaszban a Szegedi Science Parkban lévő inkubátorházban jelentős mértékű kutatóiinfrastruktúra-fejlesztés valósulhat meg. Komplex bioinformatikai rendszerek épülnek ki, jelentős szerverkapacitással támogatva. 

Létesül egy ISO-tanúsítvánnyal rendelkező PCR-diagnosztikai laboratórium, valamint a kutatócsoportok működési támogatásának biztosítása mellett elsősorban az élettudományokhoz kapcsolódó speciális kutatási infrastruktúrák beszerzése is megvalósulhat. A központban hét kutatócsoport több mint 40 kutatója számára nyílik lehetőség arra, hogy eredményes tudományos munkát végezzen – írták. 

A HCEMM Nonprofit Kft. fő tevékenysége az egészséges öregedéssel kapcsolatos biotechnológiai kutatás, fejlesztés, céljuk új diagnosztikai és kezelési módszerek kifejlesztése, amelyekkel hozzájárulnak a betegségek korai felismeréséhez és eredményesebb kezeléséhez.

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ és a HCEMM Nonprofit Kft. létrehozását egy 15 millió euró értékű, közvetlen európai uniós támogatás tette lehetővé. Ezt egészíti ki a tulajdonos intézmények – Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Szegedi Biológiai Kutatóközpont – saját hozzájárulása és kapcsolódó európai uniós pályázatai mintegy 27 millió euró értékben. Hazai forrásból a HCEMM-projekt ez idáig több mint 4,5 milliárd forint támogatásban részesült, amely 2026-ig áll rendelkezésre.

Rovatok