Index Vakbarát Hírportál

Otthagyja Zuckerberg cégét a legendás programozó

2022. december 19., hétfő 19:13

John Carmack, a világ egyik leghíresebb programozója úgy döntött, elhagyja a Facebook anyavállalatát, a Metát. Carmack hatalmas név a szakmában, olyan legendás videójátékoknak volt a vezető programozója, mint a Commander Keen, a Wolfenstein 3D, a Doom és a Quake.

A férfi sokáig kitartott a cég mellett, s bár még mindig hisz a virtuális valóság (VR) potenciális értékében, megkérdőjelezte a Meta hatékonyságát. Mint írta, a vállalat „nevetségesen sok emberrel és erőforrással rendelkezik, de folyamatosan szabotálja és elpazarolja a saját erőfeszítéseit”.

„Ez egy küzdelem volt számomra. A legmagasabb szinteken is van tekintélyem, úgy éreztem, képes leszek elmozdítani a dolgokat a megfelelő irányba. Úgy fest azonban, hogy nem vagyok elég meggyőző” – írta Carmack, aki bánja, hogy nem sikerült érvényre juttatnia az akaratát, írja a CNN.

Carmack 2013-ban lett az Oculus technológiai igazgatója. A Meta 2014-ben 2 milliárd dollárért megvásárolta a céget, és most a Meta Quest 2 és Quest Pro nevű virtuálisvalóság-szemüvegeket árulja. Carmack kiállt a szemüveg mellett, és a szoftverrel kapcsolatos „panaszai” ellenére is „jó terméknek” nevezte azokat.

Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója 2021 októberében jelentette be, hogy a vállalat túllép a mostani keretein, és mindent belead az úgynevezett metaverzum (virtuális valóságokból álló világ) kiépítésébe – de ez nem lesz egyszerű feladat.

A Meta nemrég úgy határozott, 11 ezer alkalmazottat bocsát el, ami a technológiai óriás történetének legjelentősebb létszámleépítése a magas infláció, az emelkedő kamatlábak és a recessziós félelmek közepette.

(Borítókép: Mark Zuckerberg 2019. október 25-én. Fotó: Drew Angerer / Getty Images)

Rovatok