Index Vakbarát Hírportál

Gyerekektől lopott, félmilliárd dollárt fizet a kedvelt videójáték fejlesztője

2022. december 20., kedd 06:16

Véletlenül nagyon lehúzósra tervezték a Fortnite játékait.

Megegyezett az Egyesült Államokkal az Epic Games, 520 millió dollárt fizetnek, amiért visszaéltek kiskorúak adataival és több millió esetben pénzt csaltak ki tőlük.

A megegyezés két részből áll, az egyik esetben az Epic 275 millió dollárt fizet, amiért az amerikai online gyermekvédelmi törvényt megsértve 13 év alatti gyerekek adatait gyűjtötte. Ez a 22 éve elfogadott törvény alapján eddig valaha kiszabott legnagyobb bírság.

A megegyezés másik része egy 245 millió dolláros visszatérítés, ami olyan a megkárosított játékosoknak jár, akiket megtévesztő kezelőfelülettel fizetésre bírtak.

Hopp, ezt megvetted

Az Epic úgy kommentálta a megegyezést, hogy a fogyasztók védelmének élvonalába szeretnének kerülni és a legjobb élményt nyújtani a játékosaiknak. Eközben az Amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) vezetője, Lina Khan arra hívta fel a figyelmet, hogy a megegyezés mutatja, hogy a szervezet komoly figyelmet fordít a sötét mintáknak nevezett kezelőfelület-tervezési praktikákra, amik a tudtukon kívül a vásárlás felé terelik a felhasználókat. 

Ilyen módszer volt, amikor a Fortnite-ban egy jelmezvásárláskor az előnézet gomb mellé úgy helyezték el a vásárlás gombot, hogy nagyobb eséllyel lehessen tévesen rákattintani. Az FTC vizsgálata megállapította, hogy ezek nem szakmai hibák voltak, a cég nagyon is tudatosan használt ilyen módszereket.

A hivatalhoz beérkezett panasz lényege az volt, hogy az Epic játékaiban a gyerekek szülői jóváhagyás nélkül, egy gombnyomással vásárolgathatnak. Összesen több mint egymillió szülői panasz jött össze olyan vásárlásokra, amelyek törlésére és visszatérítésére az Epic nem adott lehetőséget.

A még nem véglegesített megegyezés olyan kitételeket is tartalmaz, amely szerint 13 év alattiak nem cseveghetnek hangban vagy szövegben a Fortnite-ban, továbbá nem zárolhatják a fiókját annak, akik hitelkártyacégen keresztül kérik vissza a pénzüket.

Az Epic Games mai árfolyamon mintegy 197,5 milliárd forint fizetésébe egyezett bele. Az 1991-ben alapított cég piaci értéke 32 milliárd dollár, havonta hatvanmillióan játszanak aktívan a játékaival, ami idén várhatóan 6,27 milliárd dollár bevételt termel. Legnépszerűbb játékuk a Fortnite lövöldözős játék, 350 millió regisztrált játékossal. Az Epic Games amellett, hogy a játékipar vezető cége, az egyik legnagyobb metaverzum-fejlesztő cég, és mint ilyen, az egykori Facebook, ma Meta legnagyobb versenytársa ezen a területen.

(Ars Technica, CNN)

(Borítókép:  Tristan Fewings/Getty Images for Hamleys)

Rovatok