Index Vakbarát Hírportál

Végleg elhallgatott a Mars-szonda

2022. december 20., kedd 21:32

Az InSight négy évig kutatta a vörös bolygó belsejét.

Elfogyott az energiája, ezért befejezte munkáját a NASA InSight geológiai szondája a Marson. Az eszköz a hétvégén már nem jelentkezett be a földi irányításhoz, ezért hétfőn a Twitteren rövid búcsúüzenet kíséretében közölték utolsó fotóját.

Az InSight napelemeit még november elején terítette be teljesen homokkal egy vihar. A napelemek hatásfoka a por miatt már korábban is erősen korlátozott volt, de ekkortól már tudható volt, hogy az eszköz energiaforrás nélkül maradt, és valószínűleg heteken belül működésképtelenné válik.

A betekintést – vagy még inkább rálátást – jelentő InSight nevet a tervezés kezdetén, 2012-ben kapta az eszköz, a funkcióját tökéletesen leíró Geofizikai Megfigyelő Állomás helyett. Az új, tömör betűszóba már belefért a szeizmológiai, geodéziai és hővezetési mérések feladata. A fő cél a Mars belsejének megismerése volt.

Az InSight 2018 májusában indult a Földről, és novemberben érkezett meg a vörös bolygóra, az Elysium Planitiára. A 358 kilós szerkezet összesen mintegy 850 millió dollárba került. Üzemidejét két évre tervezték, de szerény száz százalékkal túlteljesítette a tervet, és megérte a négy évet.

A szonda élete során mintegy 1300 marsi rengést észlelt, ezek közül is a legerősebbet idén májusban. A szeizmikus hullámok terjedését és a becsapódó meteorok energiájának terjedését is észlelte, hogy felfedje, és bepillantást nyújtson a bolygó belsejébe.

Az InSight adatainak köszönhetően is tudjuk, hogy a Mars a vártnál nagyobb, vasból, nikkelből és kénből álló maggal rendelkezik, amit szilikátköpeny vesz körül, a bolygó kérge pedig 50 kilométeres vastagsággal meghaladja a Földét.

Nem kap több fényt

A Mars azonban nem egy kíméletes világ. A mindent beborító por miatt idén nyáron már csak 20 százalékos kapacitással működtek a napelemek, ezért az irányítás minden műszert leállított a prioritást élvező szeizmométeren kívül. A legutóbbi vihar idejére ez utóbbit is lekapcsolták, és csak akkor kapcsolták be újra, amikor már tudni lehetett, hogy vége a dalnak, és az utolsó töltésen üzemelnek. 

A 30 fős csapat csak akkor tekinti lezártnak a küldetést, ha az InSight két bejelentkezést elmulaszt az adatait továbbító, Mars körül keringő Mars Reconnaisance Orbiteren. Ez most következett be. A NASA antennahálózata ezután is figyeli a szonda csatornáját, arra az esetre, ha megrázná magát, és újraéledne.

(Ars TechnicaCnetNASASpace.com)

Rovatok