Index Vakbarát Hírportál

Olyan bolygókat találtak a szomszédban, amelyek talán lakhatók

2022. december 21., szerda 17:38

Mindössze 16 fényévnyire vannak.

Spanyol csillagászok két potenciálisan élhető bolygót találtak a GJ 1002 nevű csillag körül. Mindkettő abban a zónában kering, ahol előfordulhat az élet számára alapvető folyékony állapotú víz, bár ez önmagában nem jelenti azt, hogy az élet számára kedvező körülmények uralkodnak ezeken a világokon. A felfedezésről szóló beszámolót az Astronomy&Astrophysics közölte.

A GJ 1002 egy vörös törpe, hűvösebb és gyengébb fényű csillag. Tömege a Napénak mindössze nyolcada. Az élhető zóna ennek megfelelően jóval közelebb húzódik – a GJ1002b jelű bolygó mindössze tíz nap alatt, a GJ1002c 21 nap alatt kerüli meg a csillagot.

A GJ1002b tömege a csillagászok számításai szerint a Földének legalább 1,08-szorosa. A hőmérsékletét –69 Celsius-fokra becsülik.

A GJ1002c valamivel nagyobb, a Föld tömegének 1,36-szorosa lehet. Átlagos hőmérsékletét –91 Celsius-fokra becsülik. A kutatók ezt a bolygót tekintik jó jelöltnek arra, hogy megkíséreljék légköri összetételének elemzését.

A csillagrendszer kozmikus léptékben nagyon közel, 15,78 fényévnyire van tőlünk, ezért kiváló célpontot jelenthetnek légkörük meghatározásához. Ilyen kutatást a James Webb űrteleszkóp is végzett nemrég.

Az európai déli obszervatórium, az ESO, továbbá a chilei Atacama-sivatagban található VLT teleszkóp, illetve az andalúziai Calar Alto obszervatórium részvételével együttműködésben vörös törpéket vizsgáló kutatás 2017-től 2021-ig gyűjtött adatokon alapult. A GJ1002c légkörét várhatóan a jelenleg is építés alatt álló Extremely Large Telescope ANDES spektrográfjával tudják majd meghatározni.

Az első exobolygókat a múlt század kilencvenes éveiben fedezték fel. Az spanyol kutatók a bolygókat szögsebesség ingadozása alapján fedezték fel – ennek lényege, hogy a bolygók keringése kimutatható ingadozást okoz a csillag mozgásában. Ezzel a módszerrel eddig mintegy hatszáz exobolygót fedeztek fel.

A tudósok az asztrometriai zajból arra következtettek, hogy a GJ 1002 lakható zónájának határán vagy azon túl további, Földhöz hasonló tömegű bolygók keringhetnek.

(Phys.org, Space.com)

Rovatok