Index Vakbarát Hírportál

Spanyolországban is 2022 a valaha volt legforróbb év

2022. december 21., szerda 18:26

Nemcsak meleg volt, de szárazság is.

A 2022-es év az eddigi legforróbb esztendő Spanyolországban, az átlagos napi hőmérséklet idén meghaladta a 15 Celsius-fokot – közölte a spanyol meteorológiai szolgálat szerdán.

Az előzetes adatokból arra lehet következtetni, hogy azóta nem volt olyan meleg Spanyolországban, mióta 1961-ben elkezdték az időjárásra vonatkozó adatok feljegyzését. Az eddigi négy legforróbb nyarat a meteorológiai szolgálat szerint mind 2015 után mérték.

Hozzátették, hogy a dél-európai ország ezzel együtt az egyik legszárazabb évét zárja, annak ellenére is, hogy az elmúlt időszakban jelentős mennyiségű csapadék hullott Spanyolországban. Mint írják, csak a 2005-ös és a 2017-es években esett kevesebb eső, mint idén.

Az Európai Unió (EU) műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus az ősz folyamán hónapról hónapra a melegrekordok megdőléséről számolt be. A jelentések szerint az idei október volt az eddigi legmelegebb Európában, a 2022-es nyár pedig az eddigi legmelegebb a kontinensen.

A magas hőmérsékletek, a gyakori hőhullámok és az évszázadok óta nem tapasztalt aszály Európa-szerte erdőtüzekhez vezetett, melyek nemcsak a természetben okoztak károkat, de a hatóságoknak sok helyen a lakossági vízfogyasztást is korlátozniuk kellett. Szakértők szerint a szélsőséges időjárás az éghajlatváltozással magyarázandó.

(MTI)

Rovatok