Index Vakbarát Hírportál

A Tesla szép csendben elkezdte a kamionok piacát is meghódítani

2022. december 24., szombat 09:40

A cégtől és annak első emberétől eddig megszokottnál jóval kisebb csinnadrattával és az eredetileg tervezettnél évekkel később, de a Tesla elkezdte a 2017-ben nagy sajtóvisszhang mellett beharangozott nyerges vontató, a Semi első példányainak kiszállítását.

Az ügyfél pedig nem más, mint a karácsonykor hagyományosan aktív Pepsi Cola vállalat. Elon Musk a bemutatón személyesen kért elnézést a késésért. 

Az utóbbi öt év őrületes volt! Nem csak számunkra, az egész világ számára

– kommentálta az első példányok kulcsainak átadását Elon Musk.

Új töltési módszer

Úgy tűnik, hogy a három motorral felszerelt kamionra érdemes volt várni, hiszen a tisztán elektromos hajtással megtenni képes kilométerek meggyőző száma mellett egy új töltési módszert is hoz magával a Semi. Ehhez egy különleges, saját, folyadékos hűtőrendszerrel ellátott töltőkábel kifejlesztésére is szükség volt, amely már megawattos nagyságrenddel képes biztosítani az elektromos jármű töltését.

Ennek a kábelnek a Tesla személyautóhoz kifejlesztett változatát is megígérte most Elon Musk. Ezt az amerikai Tesla-tulajdonosok minden bizonnyal örömmel hallották, mivel jelenleg a cég Supercharger néven futó gyorstöltői mellett akkora sorok állnak, hogy a teslások nemritkán a konkurens Volkswagen által üzemeltetett Electrify America töltőihez kénytelenek átkullogni. 

A Tesla ugyan személyautóiról vált híressé, várhatóan azonban az elektromos nyerges vontatók elterjesztésével a cég környezetvédelemre kifejtett hatása még nagyobb lesz. Az Egyesült Államokban jelenleg az összes jármű mindössze pár százalékát képezik a kamionok, károsanyag-kibocsátásuk azonban a gépjárművek által a légkörbe juttatott szennyező anyagok 20 százalékáért felelős.

A most leszállított példányok egyébként nem sokkal az első bemutató után már konkurenciát is kaptak, melyet fejlesztői irónikusan Nikolának nevezett el, Elon Musk cégének névadójára, Nikola Teslára utalva. Az a projekt azonban a mai napig megrekedt az ígéret szintjén, óriási botrányok közepette.

Megvárták a kormányzati kedvezményt

Ezzel szemben a Tesla, úgy tűnik, akár előbb is el tudta volna kezdeni a szállításokat, valójában csak a végső engedélyekre, illetve az amerikai parlament által nemrég lehetővé tett, 40 ezer dolláros kedvezményre vártak. Az új járgány minden szempontból lenyűgöző, mind műszaki paraméterei, mind pedig dizájnja szempontjából.

A számunkra szokatlan elnevezésű Semi (a név a kamionok angol nevére, a „Semi Truck”-ra utal) 850 kilométert is képes megtenni egy töltéssel, a vezető pedig egy egészen szokatlan központi pozícióban ül, míg a műszerfal két oldalról a sofőr felé hajlik. A vezetőfülkében rengeteg hasznos tárhelyet is kialakítottak, és Musk szerint a sofőr akár állva is elfér. Ennek persze nehéz elképzelni a gyakorlati hasznát első hallásra. Az első példányok majd Kalifornia és Nevada államban közlekednek, így a Tesla-mérnökök a közelben lesznek a finomhangolások és végső beállítások elvégzésére.

A Tesla két másik, ugyancsak rendkívüli érdeklődéssel várt modellje azonban, úgy tűnik, tovább késik. A Cybertruck és a Roadster továbbra is várat magára.  

(Borítókép: Suzanne Cordeiro / AFP)

Rovatok