Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk száz Starlink-terminált aktivált Iránban

2022. december 27., kedd 08:18

Elon Musk hétfőn közölte, hogy a SpaceX csaknem 100 Starlink műholdas internetes terminálja aktív Iránban, ahol az elmúlt hónapokban a tömeges tüntetések idején időszakos internetzavarok és a közösségi média cenzúrája volt tapasztalható.

A Starlink úgy működik, hogy az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdakat összekapcsolják a földi felhasználói terminálokkal. 

Elon Musk szeptemberben azt mondta, hogy mentességet kér az Iránnal szembeni szankciók alól, hogy a Starlink működhessen az országban.

A lépés azután történt, hogy tüntetések törtek ki a 22 éves Mahsa Amini halála miatt, miközben az iráni úgynevezett erkölcsrendészet őrizetében volt – írja a Fox News.

A SpaceX az év elején több ezer Starlink-terminált küldött Ukrajnába, miután Oroszország megszállta az országot és többször leállította az internetszolgáltatást. December 20-án pedig bejelentették, hogy újabb tízezer Starlink-terminált szállítanak Ukrajnának, felkészülve arra, hogy a háború miatt újabb nagyszabású villamosenergia-kiesés történhet.

Rovatok