Index Vakbarát Hírportál

Kulcsfontosságú idegrendszeri működést találtak a Parkinson-kór kutatói

2023. január 4., szerda 18:17

Ha ön is kávéval kezdi a napot, érteni fogja.

Az Oregoni Egyetem Vollum Intézetének kutatói a Nature magazinban közölt cikkükben arról számolnak be: sikeresen bizonyították, hogy az adenozin (pontosabban a ciklikus adenozin-monofoszfát vagy cAMP) nevű idegi jelátvivő anyag a dopamin ellentétes hatású párja.

Az eredmény azonnali új lehetőségeket nyit a Parkinson-kór kezelésében. A Parkinson-kór egy jelenleg gyógyíthatatlan, idegrendszert romboló betegség, amelynek jellegzetes tünetei a lelassulás, izommerevség és nyugalmi állapotban jelentkező remegés, amelynek egyik fő oka jelenlegi ismereteink szerint az idegi üzeneteket továbbító egyik anyag, a dopamin termelődésének csökkenése.

A dopamin az idegrendszer azon részének kommunikációját szolgálja, amelynek szerepe a cselekvés kiváltása és a jutalmazás, továbbá a tanulás és emlékezet működéséért felel. Közismerten fontos szerepet játszik az itt jelentkező rendellenességekben is, például a különböző függőségek kialakulásában.

A tudósok régóta sejtették, hogy az agy törzsdúcoknak nevezett területein kell lennie valaminek, amely a dopaminrendszerrel ellentétes szerepet tölt be.

A Vollum kutatói először tudták bizonyítani, hogy a cAMP a dopaminnal ellentétes működés alapja. Maónak és feleségének, Haining Zhongnak genetikailag módosított egereken kísérletezve sikerült feltárniuk a cAMP szerepét. Az eredmény olyan áttörés, amelynek jelentősége a Parkinson-kór kezelésén is túlmutat.

Régóta arra gyanakodtunk, hogy ez egy húzd meg, ereszd meg rendszer

– mondta Tianyi Mao PhD, a Vollum munkatársa.

Amíg a dopamin beindítja a cselekvést és tanulást, a ciklikus adenozin-monofoszfát lefékezi azt. A tudósok rámutattak, hogy a koffein hatása jól demonstrálja ennek működését.

A kávé ugyanezen receptorokon keresztül hat az agyban. A kávé lényegében semlegesíti az adenozin fékező hatását

– magyarázta Mao.

(SciTechDaily)

Rovatok