Index Vakbarát Hírportál

25 éves az Index Fórum

2023. január 4., szerda 13:58

Huszonöt éves lett az Index Fórum. A magyar internet történetének fontos fejezete, „a web kettő pre-bétája” most is működik.

1997 végén indult az Index elődjén, az Internettón a Törzsasztal, ahol a nagyközönség először élhette át, milyen érzés álnéven keményen beolvasni egy másik álnévnek, így született a legnépszerűbb magyar fórum.

A később érkezők és az érthetőség kedvéért: az internetes fórum egy online beszélgetőfelület, olyan, mint egy elektronikus levelezőlista nyilvános webes változata, amiben a felhasználók nevét nicknévnek (vagy csak nicknek), a témát topiknak, a szerkesztőket/kidobókat moderátoroknak nevezik az eredeti nomenklatúra szerint. Ahogy az oldal bemutatkozójában is olvasható: az Index Fórum „a web kettő pre-bétája”, vagyis a közérdekű internet kezdeteire visszanyúló dolog, ahova az internetes kultúra sok alapvető eleme vezethető vissza, például a mémek, a trollkodás vagy az emotikonok. Minden országnak megvan a maga milliós táború ősfóruma, 

a miénk most lett negyedszázados.

A Törzsasztal indulásakor még egyetlen téma/topik volt, később fejlődött általános társalgási fórumcsoporttá. Előzménye az Olvasó Ír vagy Olvír rovat volt az Internettón, amely félinteraktív felületként a nyomtatott lapoknál szokásos olvasói levelezés rovat szerkesztett online változata volt. 

A Törzsasztal jóval túlmutatott ezen. Az ekkoriban még a köztudatban az internet hivatalos arcaként ismert Nyírő András főszerkesztő által megfogalmazott alapelvek szerint a fórum moderációja a szerkesztőségtől független volt, az önkéntes moderátorok feladata pedig a témák függetlenségének akár saját elfogultságukkal szembemenő fenntartása lett – derül ki a moderátorok hivatalos összekötőjeként és nagyköveteként tevékenykedő Wágner úr visszaemlékezéséből.

A működést folyamatos veszekedés, sőt bíróságig jutó jogi viták övezték, viszont voltak olyan fontos civil ügyek is, amelyek sikerre vitelével tartósan 

nyomot hagyott a világon az online közösség.

A legismertebb ilyen kezdeményezés 2000 nyarán indult, és az egyik első online pénzgyűjtéssel elérte, hogy a budapesti VII. kerületben utcát nevezzenek el a tragikus sorsú, de máig népszerű kalandregényeket szerző Rejtő Jenőről.

A fórum emellett archaikus közösségi médiaként több százezer felhasználóval biztosította a közönség konvergenciáját, és ezzel az Internettó utáni Indexet mint lapot megtartó alap volt.

Közben változtak az idők, beköszöntött a Facebook-korszak, és ennek nyomán a magyar internet első és legnagyobb közössége kissé a háttérbe szorult. Persze a mai szochálós, lájkolós és algoritmikusan hírfolyammá szerkesztett közösségi média is, ha úgy tetszik, kiterjesztett funkciókkal felruházott fórumokból áll, amelyek könnyebben felejtenek és kevésbé sértődékenyek. Ahogy azonban amerikai párján, a Redditen is látható, a régi megoldás egyáltalán nem lejárt lemez, sőt felértékelődhet, amikor egyre többen fordulnak el az elmúlt évtized vállalati ültetvénnyé váló közösségi oldalaitól.

Az Index-fórumok IRL-közösségeket teremtettek, ez a közösségi média pedig IRL-közösségből teremt virtuálisat, hogy abban éljenek

– mutat rá Wágner úr, aki immár önkéntes fórumtörténészként a fotóarchívumban 340 különböző mappát talált különböző fórumtalálkozókról. Emlékeztetett rá, hogy a fórumon keresztül házasságok és családok születtek. 

Wágner úr arra is felhívta a figyelmet, hogy álláspontja szerint a fórumnicket leginkább egy szerepjátékhoz hasonlóan kell felfogni, az itt keletkező konfliktusokat ezért sem kell személyesnek venni.

Ez azért is fontos lehet, mert aki fórumot ír, az történelmet ír.

(Borítókép: Németh Kata / Index)

Rovatok