Index Vakbarát Hírportál

Csaknem húszezer embert rúgnak ki az Amazontól

2023. január 5., csütörtök 12:03

Az Amazon több mint 18 ezer álláshely leépítését tervezi a költségcsökkentés jegyében − állítja a technológiai óriás vezetője.

A létszámleépítés a vállalat 300 ezer fős dolgozói létszámának mintegy 6 százalékát teszi ki. Andy Jassy hozzátette, hogy a bejelentést azért hozták előre, „mert az egyik munkavállalónk kiszivárogtatta az információt” − írta meg a BBC

Az Amazon a legújabb nagy technológiai cég, amely jelentős elbocsátásokat jelent be, mivel a megélhetési válság miatt az ügyfelek visszafogják a kiadásaikat. Jassy a munkatársaknak küldött feljegyzésében azt írta, hogy az elbocsátások többsége az áruházi, valamint a humánerőforrás-részleg területén történik majd.

Nem részletezte, hogy mely országokban veszítik el állásukat az alkalmazottak, de jelezte, hogy ez Európára is vonatkozik. Elmondta, hogy

szándékunkban áll január 18-tól kezdve kommunikálni az érintett munkavállalókkal, vagy adott esetben Európában a munkavállalói érdekképviseletekkel.

A lépés azután történt, hogy a technológiai óriás tavaly közölte, hogy csökkenteni fogja munkavállalóinak létszámát, azt azonban nem említette, hány munkahelyet szüntet meg.

Az összes nagy techcégnél leépítések vannak

Az Amazon lassulást tapasztalt az eladásokban, miután a világjárvány tapasztalt fellendülésnek vége szakadt. A reklámbevételek, valamint a fogyasztói költések visszaesése keményen sújtja a technológiai cégeket.

Más nagy technológiai cégek, köztük a Meta − amely a Facebook, az Instagram és a WhatsApp tulajdonosa − és a felhőalapú üzleti szoftvereket gyártó Salesforce is nagy leépítéseket jelentett be a közelmúltban. Az Amazon már bejelentette, hogy visszavágja az olyan projekteket, mint az Echo (ismertebb nevén Alexa) és a kézbesítő robotok.

A Szilícium-völgyben megfigyelhető az a tendencia, hogy a cégek vonzó fizetéssel vesznek fel és tartanak meg tehetséges dolgozókat, még akkor is, ha azonnal nincs szükség rájuk, elsősorban azért, hogy ne dolgozzanak a riválisoknál. Ez a kultúra olyan luxus, amelyet a nagy technológiai cégek már nem engedhetnek meg maguknak.

A leépítésben érintett Amazon-alkalmazottakat várhatóan január 18-ig értesítik a döntésről. 

(Borítókép: Az Amazon egy németországi raktára. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok