Index Vakbarát Hírportál

Végre feltalálták a kényelmes magas sarkút

2023. január 5., csütörtök 18:25

Egy korábbi Balmain tervező kitalálta az okos, cipőbe épített talpbetétet, ami kényelmessé teszi a szép női cipellőket. A fejlesztés még nem került piacra, de a gyártók ígéretei szerint 20 eurónál nem fog többe kerülni.

Egy korábban a Balmain dizájnercégnél dolgozó cipőtervező kidolgozta azt a talpbetétet, amely kényelmessé teszi a magas sarkú cipőket is – írta meg a Daily Mail. Az intelligens talpbetét eloszlatja a nyomást, és csillapítja az ütéseket járás közben.

Az olasz GAIT-TECH cég által készített felmérés szerint a 18 és 68 év közötti nők 70 százaléka hord magas sarkút, és ezzel veszélyeztetik az egészségüket. A magas sarkú cipők túl hosszú ideig való viselése törésekhez, derékfájáshoz, az idegek becsípődéséhez, izomfájdalmakhoz, sarokdeformációhoz vezethet. De a nők mégsem tudnak lemondani róla, hiszen optikailag szép lábakat „csinál”, és a nőiesség, érzékiség megtestesítője. Azonban esztétikai előnyein túl hosszú távú viselése mindig együtt járt a fájdalommal és a kényelmetlenséggel.

A szép cipellő hátrányai

A magas sarkú viselőjének teljes súlyát a lábfej elülső részére helyezi, rendkívüli nyomást gyakorolva a lábközépcsontok végeire, valamint a lábujjak és a lábfejek közötti ízületekre. Ez növeli a stresszes törések és neuromák – a lábideg körüli szövetek megvastagodásának – kockázatát, ráadásul kalapácsujj, izomfáradtság és ízületi kopás kialakulásához vezethet.

Az Észak-karolinai Egyetem szakértőinek 2015-ös tanulmánya szerint a magas sarkú cipő viselése eleinte erősíti a boka izmait, de hosszú távon ugyanazok az izmok gyengülnek, ami sérülésekhez vezet.

Hogy működik?

A talpbetét-innováció azonban tompítja a járás közbeni ütéseket, enyhíti a fájdalmat a láb egyes részein, megelőzi a duzzanatokat, tónusosabbá teszi a farizmokat és a hasat, aktív és dinamikus járást biztosít, ráadásul egyenletesen osztja el a nyomást a láb felületén.

Már a gyártási szakaszban beépítik a tűsarkúba, így nem látszik, és nem is ad ki hangokat. A fejlesztés ötlete Diego Dolcini olasz cipőtervező fejéből pattant ki, aki korábban olyan márkákkal dolgozott együtt, mint a Balmain, a Dolce & Gabbana és a Gucci. A találmányt az e heti Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n (CES) mutatják be, de a forgalomba hozatalának dátuma még nem ismert.

A GAIT-TECH szóvivője úgy nyilatkozott a Daily Mailnek, hogy egy pár kényelmes magas sarkú kevesebb mint 20 euróba kerül majd. A cég elsőként integrált a gyártási szakaszban ilyen eszközt a magas sarkú cipők talpbetétjébe, ami ráadásul a dizájnt és a stílust sem veszélyezteti. A találmány már nemzetközi szabadalmat kapott az Olasz Szabadalmi és Védjegyhivataltól.

(Borítókép: Christian Vierig / Getty Images)

Rovatok