Index Vakbarát Hírportál

Önvezető intelligens babakocsival csökkenhet a szülők szorongása

2023. január 5., csütörtök 07:22

Az önvezető technológiát már láthattuk autókban, kézbesítő robotokban és most egy 3300 dolláros motoros babakocsiban, amely képes a szülővel együtt cirkálni, és mesterséges intelligenciával szűri ki az akadályokat és a járdán lévő veszélyeket.

A kanadai Glüxkind startupcég Ella nevű intelligens babakocsija a szülők segítőtársaként szolgál. A készüléket a Las Vegasban évente megrendezett CES technológiai kiállításon mutatják be különböző más kütyükkel együtt.

A babakocsi tele van szenzorokkal, motorokkal és mesterséges intelligenciával, képes arra, hogy önmagát vezesse, lépést tartson a szülőkkel, miközben a csecsemőjüket tartják, és automatikusan megálljon, ha a babakocsi irányt vált, és letér az útról, vagy akadályba ütközik – írja a The Guardian.

Az elektromos motorok a 13,6 kilogrammos babakocsi kézi hajtásakor is segítenek, hasonlóan az elektromos biciklihez, segítik az emelkedőn haladást, automatikusan fékeznek lejtőn lefelé, a sebességet pedig legfeljebb alig több mint 6 kilométer per óra sebességre korlátozzák.

Elaltatja a gyermeket, mindenre figyel a szülő helyett

A biztonsági előírásoknak való megfelelés érdekében a fogantyún elhelyezett érzékelők biztosítják, hogy a babakocsit mindig kézben tartsák, amikor csecsemőt szállít, álló helyzetben pedig automatikus rögzítőfékkel rendelkezik, amely gátolja, hogy elszabaduljon a babakocsi.

A babakocsiban akár hat bevásárlótáska is elfér, a váza körül elhelyezett kamerák valós időben követik a mozgó és álló tárgyakat, például az embereket, kerékpárokat és padokat, és hanggal és a fogantyúban lévő villogó fényekkel figyelmeztetik a szülőket az esetleges ütközés veszélyére. Egy okostelefon-alkalmazás nyomon követi az útvonalakat és a távolságot, és képes megtalálni a babakocsit, ha elveszne.

Hazaéréskor a babakocsi a babák elaltatásával kapcsolatos nehézségeket az automatikus ringató funkcióval csökkenti, a kerekek előre-hátra ringatózva altatják el a babát. Ha ez nem működik, a beépített, testre szabható fehérzaj-gép is segíthet.

Az intelligens babakocsit a startup társalapítói, Anne Hunger és Kevin Huang újdonsült szülői tapasztalatai ihlették. A babakocsit a CES innovációs díj kitüntetettjének választották, Észak-Amerikában korlátozott számban már előrendelhető. A szállítások áprilisban kezdődnek az Egyesült Államokban és Kanadában, majd 2024-ben Európára is kiterjednek.

(Borítókép: Képünk illusztráció. Fotó: STR / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok