Index Vakbarát Hírportál

Keddtől nem kap több frissítést az egyik legnépszerűbb Windows

2023. január 9., hétfő 12:14 | aznap frissítve

2023. január 10-től sem a Windows 7, sem pedig a Windows 8.1 nem kap többé biztonsági frissítéseket, közel tíz évvel a megjelenésük után a Microsoft ugyanis beszünteti azok támogatását.

Keddtől nem kap több biztonsági frissítést a 2009-ben megjelent Windows 7 és 2013-as utódja, a Windows 8.1 sem, adta tájékoztatásul a Microsoft. Bár sokan azt hitték, előbbit már 2020-ban elkaszálta a vállalat, a valóságban ez nem így történt, a Windows 7 meglepően magas használati aránya miatt ugyanis a Microsoft további három év haladékot hagyott az átállásra – igaz, azért, hogy továbbra is megérkezzenek azok a bizonyos biztonsági frissítések már fizetniük kellett a felhasználóknak, melyek többségükben cégek voltak, fogalmaz az Ars Technica.

Ezen plusz szolgáltatás támogatottsága ér most ténylegesen véget, így 2023-ban, közel másfél évtizeddel az első verzió kiadása után végleg elbúcsúzhatunk a Windows 7-től. 

A döntés hátterében minden bizonnyal az új rendszerekre való átállásra kényszerítés áll, a redmondi vállalat ugyanis sokkal korszerűbb megoldásokat is kínál már – például a Windows 10 vagy a legújabb Windows 11 személyében. Ezek mellett pedig az sem elhanyagolható, hogy a cég már teljes erőbevetéssel dolgozik a következő nagy frissítésen, a Windows 12-n, melyről nemrégiben néhány információ is kikerült.

De mit jelent a támogatás megszűnése?

2023. január 10-től a Windows 7-et és 8.1-et futtató számítógépek továbbra is működni fognak, de a Microsoft a továbbiakban nem biztosítja a következőket:

Ez azt jelenti, hogy az említett operációs rendszereket futtató számítógépeket továbbra is használhatja, ez azonban mégsem javasolt, a folyamatos szoftver- és biztonsági frissítések nélkül ugyanis a készülékek sokkal nagyobb veszélynek lehetnek kitéve a vírusokkal és a rosszindulatú programokkal szemben.

A Microsoft azt javasolja, hogy amennyiben eszköze azt támogatja, frissítsen egy újabb Windows-verzióra, ha pedig nem, szerezzen be egy új, Windows 11-et futtató készüléket.

(Borítókép: Mario Tama / Getty Images)

Rovatok