Index Vakbarát Hírportál

Hatásosnak bizonyult az új, omikron elleni vakcina

2023. január 10., kedd 05:54

A Reuters szerint a kísérlet eredményéről egy tanulmányban számoltak be, amely még nem esett át a szakmai lektoráláson.

Hatásosnak bizonyult a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett omikron-variáns elleni vakcina egy izraeli teszten. A vakcinát harmadik, emlékeztető oltásként adták be, zömében idősebb pácienseknek. A kísérlet eredménye szerint a vakcina 81 százalékkal csökkentette a kórházba kerülés, és 86 százalékkal az elhalálozás veszélyét a 65 éven felüliek közt.

A kísérletet tavaly szeptember és december közepe között hajtották végre. Összesen 622 701 páciens adatait vizsgálták meg, és ennek alapján jutottak arra a következtetésre, hogy azoknál, akik a harmadik oltást is felvették, jelentősen csökkentek a kockázatok.

A harmadik oltást mintegy 85 ezer páciens vette fel, vagyis az ő arányuk viszonylag alacsony volt a 622 ezres fókuszcsoporthoz képest.

Közülük 6-an kerültek kórházba, és egyetlen ember halt meg a koronavírusban, miközben az oltatlanok közt 297 páciens került kórházba, és 73-an meg is haltak – írta a Reuters.

A tesztelt vakcina az eredeti koronavírus, valamint a BA.4/BA.5-ös típusú omikron-variánsok ellen hatásos. Az utóbbi időben azonban egy újabb omikron-alvariáns, az XBB.1.5 kezdett terjedni a tengerentúlon, miközben Kínában is megnőtt a megbetegedések száma az utóbbi időben.

Rovatok