Index Vakbarát Hírportál

Nem válaszol a kínai marsjáró

2023. január 12., csütörtök 20:04

Véget ért az első kínai Mars-misszió.

A kínai űrügynökség munkatársai nem tudtak kapcsolatot létesíteni a Csuzsung marsjáróval. Kína első Mars-küldetésének felszíni szondája valószínűleg működésképtelenné vált, de akkor sem tudják már elérni, ha véletlenül feléled.

A rover az öttonnás Tienven–1 szonda részeként indult 2020 júliusában, és 2021 májusában tette meg az első métereit a vörös bolygó felszínén. Az ezt követő egy év során 1921 métert tett meg, mielőtt 2022 májusában a marsi tél –100 Celsius-fok alá süllyedő éjszakai hidegeinek idejére hibernálták. A kínai tűzistenről elnevezett Csuzsungnak december 26-án kellett volna felébrednie téli álmából, de az azóta eltelt két hétben nem jelentkezett.

Bár nem lehet tudni biztosan, hogy miért némult el a marsjáró, az világos, hogy 

kemény volt a tél az Utopia Planitián.

A viharok homokkal borítottak be mindent – emiatt búcsúzott az ugyanitt dolgozó, napelem nélkül maradt amerikai InSight geológiai szonda.

A Csuzsung tervezője, Csia Jang elmondta, hogy a hatkerekű rover önállóan kilép a hibernációból, ha a töltöttség eléri a 140 wattot, és az akkumulátor és a főbb részek hőmérséklete –15 Celsius-fok fölé melegszik. A marsjáró elsődleges küldetése három hónapra szólt, de egy évig már biztos működőképes maradt, és talajradarjával több millió évvel ezelőtt bekövetkezett árvizekre talált bizonyítékot.

A NASA Curiosity és Perseverance marsjárói sikeresen átvészelték a telet, de ezek napelemek helyett rádióizotópos energiaforrásról üzemelnek.

Így is nagy siker volt

A problémát tetézi, hogy időközben a Tienven–1-gyel is megszakadt a kapcsolat. A bolygó körül keringő szonda a küldetés kezdetén leszállóhelyet keresett, majd a Csuzsunggal kommunikálva a Mars feltérképezésével a saját tudományos munkáját végezte. A földi irányítás szerette volna a Tienven–1 két fedélzeti kamerájával megkeresni a rovert, de kiderült, hogy nem tudnak adatokat letölteni. Amatőr rádiósok szerint a földi irányítás azóta felhagyott a Tienven–1 hívásával.

A keringő egységgel a tervek szerint a további Mars-küldetésekre való felkészülés jegyében légköri fékezési teszteket végeztek volna 2023-ban. Az ázsiai ország első Mars-szondája és marsjárója ezzel együtt is nagyon sikeresnek mondható.

(Space.com, Universe Today, Wikipedia)

(Borítókép:  A Csuzsung másolata a Zhuhai nemzetközi légi show kiállításán 2021. szeptember 28-án. Fotó: Kyodo News / Getty Images)

Rovatok