Index Vakbarát Hírportál

Vigyázzon, SMS-ben csalnak ki bankkártyaadatokat

2023. január 20., péntek 17:59

A Revolut nevében küld ki egy bűnszervezet átverő SMS-eket, amiben arra kérik a felhasználókat, hogy 24 órán belül erősítsék meg az adataikat. Ehhez a hamis weboldal a revolutos bankkártyánk adatait kérné be, a megadásuk után azonban nem egy megerősítést kapnánk, hanem egy lenullázott bankszámlát.

Ismét felütötték fejüket idehaza az SMS-es átverések. Mint arról korábban az Index is beszámolt, az elmúlt hetekben, hónapokban olyan üzeneteket küldtek ki a bűnözök egyaránt külföldi és magyar telefonszámokról, amelyekben azt írják, egy bizonyos rendelt csomagjuk kézbesítése meghiúsult, ismételt kézbesítését egy csatolt linken keresztül kérhetik – különben a csomag vissza lesz küldve. A linkre kattintva egy laikusok számára teljesen általános weboldal nyílik meg, ahol a pontos cím megadása után az újbóli kézbesítés minimális díját is meg kell téríteni, amire „természetesen” csak bankkártyával van lehetőség.

Az adatok megadása után azonban semmilyen csomag nem fog érkezni, helyette az adathalász weboldal mögött álló bűnszervezet fogja ellopni a kártyához társított bankszámlán fellelhető összegeket. 

Ezúttal az egyik legnépszerűbb online bankoló alkalmazást, a Revolutot támadták be a bűnözők, akik olyan SMS-eket küldenek ki a gyanútlan felhasználóknak, amelyekben arra kérik őket, erősítsék meg adataikat. A Revolut hivatalos weboldalán egy teljes szekciót találhatunk, amely kifejezetten az ilyen esetekre fókuszál. 

A bűnözők egyre kifinomultabb technikákat alkalmaznak a pénzlopáshoz. Ahogy a csalók és az átverők egyre okosabbak lesznek, úgy az ügyfelek egyre nehezebben tudják őket azonosítani, ezzel pedig nő a megtévesztés kockázata. A Revolut folyamatosan felülvizsgálja csalás- és átverésmegelőző rendszereit, és folyamatosan új megoldásokat fejleszt és alkalmaz a legújabb technikák ellen az ügyfeleink védelme érdekében. Azonban önöknek, az ügyfeleinknek is fontos szerepük van a csalások megelőzésében

– olvasható a weboldal csalásokkal és átverésekkel foglalkozó részlegén, melyet ide kattintva érhet el.

A cég két technikát különböztet meg, a csalást és az átverést, de előfordul olyan is, amikor a bűnözők vegyítik ezeket. Csalás az, amikor a bűnözők olyan technikákat alkalmaznak, amelyekkel megszerzik az ön számla- vagy kártyaadatait, és ezeket az adatokat az ön tudta nélkül használják fel tranzakciók lebonyolítására. Ezzel szemben az átverés egy olyan illegális cselekményt ír le, amikor a bűnözők becsapják önt, és egy olyan tranzakcióra veszik rá, amelyről azt gyanítja, hogy valódi, a valóságban azonban nem az.

Ezt figyelembe véve a jelenlegei SMS-ek a csalás kategóriájába esnek, a bűnözők ugyanis a Revolut ügyfélszolgálatának adják ki magukat, azt kérve a gyanútlan felhasználóktól, hogy erősítsék meg adataikat, erre 24 órát adnak – ezzel is növelve a pánikot, így a hirtelen és meggondolatlan cselekvések esélyét. A linkre kattintva bankkártyaadatainkat kellene megadnunk,

ezt azonban semmiképp se tegye meg, 

a csalók ugyanis így egyből hozzáférhetnek a számlánkon lévő pénzhez. Bevett gyakorlat, hogy az összegeket nem egészben, hanem kisebb részletekben – akár pár ezer forintonként – emelik le a kártyáról, ezzel is maximalizálva a „bevételt”.  

Fontos megjegyezni, hogy a Revolut soha nem küld ilyen és ehhez hasonló SMS-eket a felhasználók számára. Az ilyen ügyekkel kapcsolatban mindig a hivatalos mobilalkalmazás által kiküldött push-értesítésekből tájékozódhat. Gyanúra adhat okot továbbá az is, hogy az SMS-ben szereplő linkben ékezetek találhatók – ha ilyet lát, ne nyissa meg a kapott üzenetet, az ugyanis az esetek jelentős részében bizonyosan átverés lesz.

Végül, de nem utolsósorban maga a telefonszám, amelyről az SMS érkezett, is sokat elárul az üzenet valódiságáról. A +33-as hívójel például Északkelet-Franciaországhoz tartozik, a Revolut azonban egy brit pénzügyi technológiai vállalat. 

(Borítókép: Rafael Henrique / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok