Index Vakbarát Hírportál

Megnéztük, hol kötnénk ki, ha átásnánk magunkat a Föld túloldalára

2023. január 22., vasárnap 14:49

Bár a legtöbben, amikor egy beszélgetésnél szóba jön, hogy hol kötnénk ki, ha átásnánk magunkat a Föld túloldalára, egyből rávágnák, hogy Kínában, a valóságban ez koránt sincs így – egy új interaktív térképnek köszönhetően azonban mostantól már nem kell tévhitek között élni.

Valamilyen okból kifolyólag számos embert foglalkoztat a tény, hogy pontosan alattunk, a Föld túloldalán vajon melyik ország népe lakozik. Egy kis spoiler: egyik sem – egy új, Antipodes Map nevű weboldalnak köszönhetően azonban megtudhatjuk, mi az igazság.

De mi az az antipodes vagy magyarul antipód? – adódhat a kérdés. Röviden és tömören az antipód a Föld felszínének azon pontja, amely átlósan ellentétes az általunk vizsgált hellyel. Egy hely antipódjainak a megtalálásához nem is kell mást tenni, mint átváltani a szélességi fokot az ellenkező féltekére, és ki kell vonni a hosszúságot 180-ból, átszámítva azt is az ellenkező féltekére – fogalmaz a Rakéta.

Budapest koordinátája például 47.497994° É-ra és 19.040359° K-re, a szabálynak megfelelően az antipódja pedig -47.497994° D-re, és -160.959641° Ny-ra lesz. És hogy ez a képzeletbeli alagút hová vezet minket?

Nos, jobb, ha fürdőruhát is csomagol, ugyanis egyenesen az óceánba, az új-zélandi Catham-szigetek mellé, tehát még véletlenül sem Kínába.

Ez egyébként nem egyedi eset, egész Európa és Ázsia, valamint Észak-Amerika antipódjai Földünk valamely óceánjába vezetnek, ami nem is olyan meglepő, ha belegondolunk abba, hogy a bolygó 71 százalékát víz fedi. Az oldal egyébként minden kereséshez egy-egy vicces megjegyzést is fűz, mi például egy rendkívül frappáns Heidi Klum-idézetet kaptunk:

Soha ne becsüld alá az óceán erejét.

Az oldal keresőjében az ország- és városnevektől kezdve az irányítószámokon át egészen a pontos koordinátákig szinte bármilyen helyadatot megadhat, így semmi sem állja útját annak, hogy megnézze, a Föld mely pontja található pontosan ön alatt.

(Borítókép: Google Maps)

Rovatok