Index Vakbarát Hírportál

A boomereket is beszippantják a videójátékok

2023. január 27., péntek 13:21

Hiába társítjuk szinte azonnal a fiatalokhoz a videójátékokat, a koronavírus-járvány kirobbanása óta egyre több 65 év feletti személy kerül közelebb a technológiai újításokhoz, így a gamer számítógépekhez és a különböző játékkonzolokhoz is, amiket a legtöbbjük heti egyszer aktívan használ. Mindez a szórakozás mellett segíthet a család többi tagjához közelebb kerülniük, de a játékok az agyi működést is segíthetik, így a demencia kialakulása is megelőzhető ezek segítségével.

A fiatalok, főként a Z generáció tagjai már beleszülettek abba, hogy szinte minden háztartásban van egy számítógép, egy játékkonzol vagy csak egy telefon, amin különböző videójátékokkal lehet játszani. Közülük elég sokan hallhatták már a szüleiket és a nagyszüleiket arra panaszkodni, hogy ahelyett, hogy a friss levegőn játszanának a barátaikkal, egész nap a képernyőt bámulják a szobában. 

Bár a videójátékok továbbra is főként a fiatalabbak körében hódítanak, egy kutatás szerint már a boomerkorosztály, azaz a 65 év feletti korcsoport is előszeretettel foglalja el magát a konzolok, számítógépek és telefonok bűvöletével. Ha máshol nem, tömegközlekedés közben vélhetően mindannyian találkoztunk már egy-egy idősebb személlyel, aki szókeresővel vagy Candy Crush-ozva múlatja az időt.

A Samsung UK által végzett kutatás ezer 65 év feletti embert kérdezett meg arról, hogy játszanak-e valamilyen videójátékkal, és ha igen, akkor milyen gyakran választják ezt a fajta időtöltést.

A válaszadók 85 százaléka azt mondta, hogy hetente legalább egyszer játszik, míg 36 százalékuk arról számolt be, hogy napi szinten választja ezt a fajta időtöltést. 

Ez nemcsak a magány érzésén javított az idősebb korosztály körében, de a kutatók szerint az időskori elbutulás folyamatát, a demenciát és az Alzheimer-kór kialakulását is megakadályozhatják egyes videójátékok és az azok által keltett ingerek. 

A család miatt ragadnak kontrollert

A 65 év feletti korosztály vélhetően nagyon kis számban ismeri meg a modern technológiákat magától, így a különböző gamer számítógépek, videójáték-konzolok és okostelefonok használata is javarészt távol áll a boomerektől. De akkor mégis hogyan jutottak el odáig, hogy heti rendszerességgel használják ezeket az eszközöket? 

A kutatás szerint – ahogyan az talán sejthető is volt – a legtöbb esetben a család, így a gyerekek és unokák ismertették meg a nagyszüleikkel a videójátékokat; talán már nincs is olyan karácsony, amikor ne kerülne a fa alá egy-egy konzol, kiegészítő vagy játék. Ennek ellenére nem biztos, hogy főként saját szórakozásukra vásárolják meg az idősebbek is ezeket az eszközöket – a kutatás szerint a válaszadók 42 százaléka azért kezdett el videójátékkal játszani, hogy a családdal több időt tudjon együtt tölteni, és legyen egyfajta kötelék a különböző generációk tagjai között. 

Sok boomer valóban a társaságot keresi ezekkel a videójátékokkal, ám így is akadnak köztük bőven olyanok, akik pont a rohanó hétköznapok és a nyüzsgés elől szeretnének elmenekülni az újfajta szenvedéllyel. A válaszadók 51 százaléka inkább egyedül szeret játszani, míg mindössze 42 százalékuk az, aki szívesen játszik gyermekeivel vagy unokáival, 44 százalékuk pedig a párjával is előszeretettel leül a gép elé. Ez különösen igaz télen, amikor sok idősnek nehézséget okoz elhagynia az otthonát, így személyesen nem is tud találkozni senkivel sem – a játékok azonban közösséget biztosítanak számukra.

A demenciát is megelőzheti

A játék mögött a társaság keresésén túl egy másik komoly motiváció is áll. A kutatásban részt vevő 65 év felettiek egynegyede elárulta, azért játszanak, hogy az agyukat lekössék és aktív működésre bírják. Nem is teszik rosszul, bizonyos játékokról ugyanis bebizonyosodott, hogy segítik az időseket a mindennapi feladatok elvégzésében, javítják a gondolkodást, és meggátolják az időskori elbutulás és a demencia kialakulásának esélyét. Emellett a kutatásban részt vevők hangulata is jobb a videójátékok miatt, több mint ötödük azt állítja, hogy egy PlayStation- vagy Xbox-játék javítja a hangulatukat, míg 23 százalékuk megnyugtatónak tartja a játékokat, mivel ezek elveszik a figyelmüket a nyüzsgő világról és a hétköznapi problémákról.

A kutatást készítők kiemelik, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt kezdett el a legtöbb boomer játszani, és a szenvedélyük a korlátozások megszűnését követően sem maradt annyiban – az idősebb generáció bizony egyre nagyobb kedvvel használja ezeket az eszközöket. 

A technológia által nyújtott kapcsolat ereje nyilvánvaló volt a világjárvány idején, és hihetetlen látni, hogy az idősebb generáció felkarolja a virtuális világot, és folytatja az elmúlt években kialakult új szokásokat

– mondta a Daily Mailnek Graeme Little, a Samsung Electronics UK részlegvezetője.

Hiába van azonban komoly motiváció a legtöbb idősebb ember részéről arra, hogy megismerkedjen a videójátékokkal, a legtöbben amiatt nem vágnak bele, mert nem tudják, hogyan működnek ezek az eszközök. A válaszadók 32 százaléka vallotta azt, hogy érdeklődnek a játékok iránt, de egyszerűen nem értik a technológiát, így letettek erről. 

A résztvevők további 31 százaléka azt mondta, továbbra is szüksége van valakire, aki elmagyarázza, hogyan kell játszani, 29 százalékuk pedig úgy gondolja, nem is rendelkezik megfelelő felszereléssel – például televízióval – ahhoz, hogy használni tudja a játékokat. 

Egyre több a fiatalos boomer 

A 65 év feletti korosztály a közösségi médiában és a különböző játékokat streamelő platformokon is egyre nagyobb számban van jelen, emiatt döntött úgy például a Samsung is, hogy segíti azokat, akik szeretnének megismerkedni a videójátékokkal és azok közvetítésével.

Így van ezzel a TikTokon befutott 77 éves Nagypapa Frank, azaz Grandad Frank is, aki elképesztő népszerűségnek örvend a platformon – jelenleg 7,2 millió követővel rendelkezik. A fiatalok trendjeit, táncait és szokásait kipróbáló férfi a videójátékok világába is szeretett volna beletanulni, amiben legutóbb egy videójáték-streamer segített neki.

A tartalomgyártó reméli, hogy az ő példáján felbuzdulva egyre több kortársa tanul bele ezekbe a dolgokba.

A világjárvány idején kezdtem el videókat készíteni a TikTokra az unokámmal, Kierával, és azóta közelebb kerültünk egymáshoz, mint valaha. A digitális világ befogadása a családom segítségével nagyon szórakoztató volt az elmúlt néhány évben, és minden bizonnyal mindannyiunkat megnevettetett. Ezért álltam most össze a Samsunggal is, hogy segítsek más idős embereknek közelebb kerülni az internethez, legyen szó videójátékról az unokákkal, vagy egy ostoba TikTok-táncról. Meg fogsz lepődni azon a kapcsolaton, amihez ezek vezethetnek – úgy érzem, a második gyerekkorom élem!

– vélekedett a TikTok-sztár.

(Borítókép: Jens Schlueter/Getty Images)

Rovatok