Index Vakbarát Hírportál

Mexikó betiltotta a légkör hűtésével kísérletezést

2023. január 28., szombat 11:09

A vulkánok hűtő hatását utánozta volna egy amerikai cég, amivel kiváltották a helyi hatóságok nagyon gyors fellépését.

Beszünteti tevékenységét Mexikóban az a cég, amely bolygóformáló technológiákkal kísérletezett. A Szilícium-völgyből indult Make Sunsets elképzelése az volt, hogy a magas légkörben kibocsátott aeroszolokkal próbálja megállítani a globális felmelegedést. A mexikói állam azonban nem kért a dologból, és az elmúlt héten rendeleti úton betiltott minden bolygóformálással kapcsolatos kísérletezést az országban.

Az, hogy különböző anyagok légkörbe juttatásával változtassunk a Föld klímáján, már a 60-as évek óta létező ötlet, de az utóbbi évek kemény hőhullámai miatt újból előkerült.

A Make Sunsets is ilyesmibe vágta a fejszéjét, a híres technológiai befektető cég, az Y Combinator korábbi hardverigazgatója és maszek feltaláló Luke Iseman vezetésével. A tervük az volt, hogy kén-dioxidot juttatnak a magas légkörbe.

Kisvállalkozók magánvulkánja

A kén-dioxid olcsó és bizonyított módja a légkör hűtésének. Hatásosságát nagyobb vulkánkitörések bizonyították. A Pinatubo vulkán 1991-es kitörése során légkörbe jutó több ezer tonna kén-dioxid például három évig keringett a sztratoszférában, mielőtt eloszlott, és az esővel a földre hullott volna, és ideiglenesen fél fokkal csökkentette a globális átlaghőmérsékletet. Ha már szóba került az eső, a kén-dioxid a savas eső egyik fő okozójaként is ismert.

Iseman cégének tevékenységével kapcsolatban több okból is megoszlottak a vélemények, és nem csak azért, mert célkitűzésük tudományos és technikai alapjai azért mégsem sziklaszilárdságúak. Próbálkozásaik elsőre viszonylag esetlegesnek tűntek. Januárban három latex meteorológiai ballont küldtek fel 10 és 500 grammos kén-dioxid-töltetekkel, de technikailag nem volt megoldott, hogy a sikeres kijuttatásról meggyőződjenek. A Make Sunsets céges blogján viszont a ChatGPT mesterséges intelligenciával íratott szövegek olvashatók, miközben 10 dolláros adagokban „légkörhűtési krediteket” árusítanak.

Bár a vállalkozás komolyságát többen vitatják, a Make Sunsetsbe félmillió dollárt fektető BoostVC vezetője, Brayton Williams a CNBC-nek úgy nyilatkozott, hogy nagyon is haladnak a munkálatok.

A klíma manipulációját azon az alapon ellenezzük, hogy jelenleg nincs olyan nemzetközi egyezmény, ami a napsugárzást érintő bolygóformálásról vagy annak szabályozásáról szólna, ami egy kisebb csoportnak gazdasági előnyt jelenthet, de közben veszélyes a klímaváltozás megoldására

– fogalmaz a mexikói közlemény.

A nemzetközi megegyezések hiányával a szakma is egyetért. Az aktív klímaformálás kutatását támogató SilverLining nevű civil szervezet vezetője úgy vélte, hogy a mexikói kormány teljes joggal tilt be minden nem kellőképpen alátámasztott és felelőtlen kísérletezést. A Make Sunsettel viszont egyetértettek abban, hogy szükség van a terület mielőbbi szabályozására, mert a napfény egy részét visszaverő technika lehet az egyik legolcsóbb és leggyorsabb megoldás a felmelegedés problémájára.

(Ars Technica, CNBC)

Rovatok