Index Vakbarát Hírportál

Súlyos mellékhatást mutattak ki a Pfizer új koronavírus-vakcinájánál

2023. január 28., szombat 14:28

Az Egyesült Államok járványügyi hivatala (CDC) közölte, hogy a Pfizer új, emlékeztető vakcinája 65 évnél idősebb személyeknél növeli az agyvérzés veszélyét.

A CDC néhány hete közölte azt, hogy az új, harmadik oltásra használt, omikron-variáns elleni, különösen hatásos Pfizer-vakcina megnövelheti a sztrók kockázatát az idősek körében. A hatóság akkor jelezte, hogy mindezt alaposabban kivizsgálják.

Most az újabb vizsgálati adatok alapján arról számoltak be, hogy

valóban megnövekedhet az agyvérzés kockázata az újfajta Pfizer-vakcinával oltottaknál, de csak viszonylag kismértékben.

Az Egyesült Államok gyógyszerhatósága (FDA) ugyanezzel kapcsolatban egyelőre azt közölte: ők a saját adataik alapján nem látnak kapcsolatot az oltás felvétele és az agyvérzés veszélyének növekedése között.

A Bloomberg hírügynökség szerint az CDC által vizsgált adatokat kezelő egyik egészségügyi szakértő, Nicola Klein azt mondta: az utóbbi hetekben már csak aránylag kevesebb oltott betegnél észlelték a sztrók kialakulását az oltás után, de még mindig olyan arányról van szó, ami statisztikailag nézve jelentősnek és nem csupán véletlen egybeesésnek mondható. Hozzátette azt is, hogy a Pfizer koronavírus elleni vakcinájával oltottak közül sokan az influenza elleni vakcinát is megkapták egyidejűleg, ami szintén befolyásolhatja az adatokat. 

Az FDA egyik tudósa, Richard Forshee ezzel összefüggésben azt ígérte: megvizsgálják, hogy a két oltás egy időben történő felvétele növeli-e a sztrók kialakulásának kockázatát. A Bloomberg szerint mind az FDA, mind a CDC szakértői leszögezték, hogy a lehetséges mellékhatások dacára

továbbra is ajánlják az új, omikron-variáns elleni specializált koronavírus-vakcina felvételét. 

Emellett időközben már zajlik egy kombinált, a koronavírus és az influenza ellen egyszerre ható Pfizer-vakcina tesztje is, amiről itt írtunk bővebben.

(Borítókép: Antonio Masiello / Getty Images)

Rovatok