Index Vakbarát Hírportál

Így bünteti majd a Netflix azokat, akik megosztják a jelszavukat

2023. február 1., szerda 13:29

A korábbi pletykákkal ellentétben nem fog pótdíjat felszámolni a streamingszolgáltató, cserébe azonban az átállás után azonnal blokkolni fogja az olyan eszközöket, melyekről úgy ítéli meg, hogy azok nem az előfizetés elsődleges helyén találhatók.

Mint arról korábban már az Index is beszámolt, hamarosan véget ér a jó világ, hiszen az év elejétől ráfázhatunk, ha spórolni akarunk a Netflix-előfizetésekkel. A streamingszolgáltató számára már évek óta problémát jelent, hogy a szolgáltatást használók csak egy része rendelkezik érvényes előfizetéssel, mivel egy-egy profilt a felhasználónevet és jelszavakat megosztva többen is használnak – ennek azonban záros határidőn belül vége lehet. 

A streamingszolgáltató már jó ideje beharangozta, hogy véget fognak vetni a jelszómegosztásoknak, a terv pedig látszólag kezd célegyenesbe érni, bár azt továbbra sem tudni, hogy pontosan mikor élesítik azt – írja a Flatpanels HD.

Mindenesetre egy új, Gyakran ismételt kérdések (GYIK) oldal bevezetésével a Netflix most számos kérdésre választ adott. Kiderült többek között, hogy bizonyos országokban lehetővé teszik majd a felhasználók számára, hogy felárat fizessenek a fiókmegosztásért, ezt azonban nem fogják globálisan bevezetni. Szintén egyértelművé vált az is, hogy a streamingszolgáltató

nem fog automatikusan pótdíjat felszámolni, 

ha úgy észleli a rendszerük, hogy a fiókot az előfizető otthonától eltérő helyeken is használják, a pluszfiókokat egyszerűen csak blokkolni fogják, és felajánlják az egyéni előfizetés létrehozását. Azt, hogy mi számít majd az előfizetés elsődleges helyének, azt a Netflix a felhasználó IP-címe, a bejelentkeztetett eszközök azonosítói, illetve a fióktevékenységek alapján határozza majd meg.

Ennek okán a felhasználónak 31 naponta mindenképp meg kell majd néznie valamit a bejelentkeztetett eszközökön, különben azokat ugyancsak letilthatja a rendszer. A vállalat az utazásokra is talált megoldást, ilyen esetekben egy kódot kell kérnünk, melynek aktiválásával hét napig hozzáférést kapunk például a szállásunkban történő bejelentkezésre is – az azonban még nem világos, hogy ezt hányszor és milyen gyakran lehet majd kérvényezni.

Hamarosan reklámokkal is elárasztják a felületet

Mint írtuk, korábban a Netflix egy reklámokkal megtűzdelt, olcsóbb előfizetési kategóriát is bejelentett, mellyel azokat szeretnék elérni, akik eddig sokallták az előfizetés árát. Hátrány azonban, hogy a reklámok mellett egy másik hátránya is lesz a legolcsóbb kategóriának, méghozzá az, hogy egy szűkített – egyelőre ismeretlen – katalógusból lehet majd csak válogatni. Az új csomag bevezetésével tehát a következőképp néz majd ki a Netflix árlistája:

A Netflix új előfizetése első körben a következő országokban lesz elérhető: Kanada, Mexikó, Egyesült Államok, Ausztrália, Brazília, Franciaország, Németország, Spanyolország, Olaszország, Japán, Korea és az Egyesült Királyság. Azt, hogy idehaza mikor vezeti be minden eddiginél olcsóbb előfizetését a streamingóriás, egyelőre még nem tudni, ahogy azt sem, hogy a jelszómegosztással kapcsolatos korlátozások mikor élesednek majd.

(Borítókép:  Gabby Jones / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok