Index Vakbarát Hírportál

Ilyet még biztosan nem látott: idegen csillagrendszer videón

2023. február 3., péntek 14:36

Hosszú évek munkájával közvetlenül láthatóvá vált a Naprendszer szomszédságában található bolygók mozgása.

A Northwestern Egyetem asztrofizikusa, Jason Wang nagyon különleges videót állított össze egy távoli csillagrendszerről és a körülötte keringő bolygókról.

A 133,3 fényévnyire található HR8799 az első közvetlenül megfigyelt bolygórendszer volt 2008-ban. A felfedezést segítette, hogy egy nagyobbacska csillagrendszerről van szó: teljes tömege hússzorosa a Naprendszerének. A központi csillag másfélszer akkora tömegű és ötször fényesebb, mint a Nap. A csillagrendszer nagyon fiatal, mindössze 30 millió éves a mi rendszerünk 4,5 milliárd éves korával szemben.

A közvetlenül megfigyelt bolygók mindegyike nagyobb, mint a Naprendszer legnagyobb bolygója, a Jupiter. Nem csak nagyok, lassúak is: a csillaghoz legközelebb keringő bolygó 45 év alatt tesz meg egy kört a pályáján, míg a legkülső bolygó keringési ideje 500 év.

Jason Wang és kollégái a hawaii W. M. Keck obszervatóriumban készítettek a csillagot kitakaró koronagráf fotókat. Az állóképekből összeállított videó elkészítése 12 évnyi munka volt – ennyi idő kellett, hogy láthatóvá váljon a bolygók mozgása.

Tudományos szempontból semmi különöset nem nyújt a csillagrendszer mozgásának látványa, de segít abban, hogy értékeljék az általunk végzett munkát. Nehéz elmagyarázni a mögötte álló tudomány nüanszait, de ha megmutatjuk működés közben, máris könnyebb megérteni a fontosságát

– fogalmazott Wang a videóhoz kiadott közleményben.

(Northwestern Now)

Rovatok