Index Vakbarát Hírportál

Hatásos fegyver lehet a rák ellen a mesterséges DNS

2023. február 3., péntek 17:32

Az új irány kiküszöböli a mesterséges DNS-gyógyszerek káros működését, és ott győz, ahol a konvencionális gyógyszerek tehetetlenek.

A Tokiói Egyetem kutatói mesterséges DNS alkalmazásával értek el áttörést a rák elleni küzdelemben. A kísérletek során emberi méhnyakrákos, mellrákos sejteket és egerek melanómás sejtjeit célozták meg és pusztították el. 

Arra gondoltunk, hogy ha olyan új gyógyszereket alkotunk, amelyek a konvencionális gyógyszerektől eltérő működési mechanizmuson alapulnak, azok eddig kezelhetetlen rákfajtákkal szemben is hatásosak lehetnek

– magyarázta a kutatócsoportot vezető Akimicu Okamoto professzor.

Az eljárás során kémiai úton szintetizált, hajtűszerűen hajlított alakú dezoxiribonukleinsavat juttattak a rákos sejtekbe, ahol azok mikro-RNS-molekulákhoz kapcsolódtak. A mikro-RNS-hez kapcsolódó DNS olyan hosszú molekulaláncokká alakult, amely kiváltotta az immunrendszer válaszát. Ez egyszerre vezetett a tumor további növekedésének leállásához és a szervezet tumorral szembeni fellépéséhez.

A nukleinsav alkalmazása eddig mindig abba az akadályba ütközött, hogy az ilyen anyagok nem tudnak különbséget tenni az egészséges és rákos sejtek között, így minden ellen mozgósították az immunrendszert. A különleges, hajtűalakú, mesterséges DNS azonban szelektív hatást váltott ki, a daganatos sejtekre ugyanis jellemző, hogy túltermelik a mikro-RNS-eket, amelyhez kapcsolódva a mesterséges DNS aktiválódik.

Ez az eredmény jó hír az orvosoknak, a gyógyszerkutatóknak és a daganatos betegeknek, mert úgy véljük, hogy új lehetőségeket nyit a gyógyszerfejlesztés és a kezelés terén. A kutatási eredmény alapján következő célkitűzésünk új gyógyszerek felderítése, hatékonyságuk, toxicitásuk és potenciális alkalmazási módszerek vizsgálata

– mutatott rá Okamoto professzor.

A mesterséges DNS újító megközelítése a Karikó Katalin és a koronavírus-oltások miatt széles körben ismertté vált mRNS-vakcinákhoz hasonlóan (amelyek hírvivő-RNS-alapúak, nem keverendők a mikro-RNS-sel) új irányt jelentenek, nemcsak a rák, de vírusos vagy genetikai betegségek kezelésében is.

(SciTechDaily)

(Borítókép: Rákos sejt háromdimenziós megjelenítése. Fotó: Westend61 / Getty Images)

Rovatok