Index Vakbarát Hírportál

Egész nap viselhető a szívultrahangtapasz

2023. február 3., péntek 10:41

A miniatűr szenzorral akár különböző szervek vizsgálhatók a napi élet helyzeteiben.

A Kaliforniai Egyetem San Diegói munkatársai olyan, egész nap viselhető eszközt fejlesztettek, amellyel folyamatosan figyelhető a szív működése. A piezoelektromos transzduktorokból épített 1,9×2,2 centiméteres eszköz rugalmas, ezért mozgás közben sem irritálja a bőrt.

Potenciálisan használható a szív napi monitorozására, edzés közben vagy műtét közben, és sok más helyzetben. Lehetőséget ad, hogy korábban észrevétlen tünetek alapján felismerjenek egy betegséget a korai szakaszában, ami nagyban javítja a beteg esélyeit

– magyarázta a fejlesztést bemutató Nature-cikk egyik szerzője, Ray Wu.

A miniatűr szenzor nem csak a bal kamráról, hanem az egész szívről képes folyamatosan képet alkotni, de alkalmazható más szerveknél is, akár a gyomornál, vesénél vagy a májnál.

A mérnökök csak a hordozható ultrahang kifejlesztését követően ébredtek rá, hogy kiválóan alkalmas lenne a szív vizsgálatára.

Egy kötetlen csevegésben merült fel, hogy egy kollégánk ismerőse váratlan szívrohamban halt meg, ekkor ötlött fel bennünk, hogy technológiánk nagyon jelentős hatással lehet az emberek életére

 – idézte fel Hao Huang, a UC San Diego nanoanyagmérnöke.

Az első érzékelőt továbbfejlesztve jutottak el oda, hogy a szenzor a kereskedelmi ultrahang-berendezéseknek megfelelő érzékenységgel rendelkezett. Ekkor már csak a környező zaj kiszűrését kellett megoldaniuk. A zaj legfőbb forrásának maga az emberi test bizonyult: de egy folyékony fém szigeteléssel sikeresen megoldották, hogy a tapasz egyszerre maradt rugalmas és fókuszált.

Az ultrahangtapasz prototípusa még kábellel kapcsolódik a számítástechnikai eszközhöz, ezt a tervek szerint drót nélküli kapcsolatra cseréli a fejlesztők által az eszköz gyártására alapított Softsonics cég – írja az IEEE Spectrum.

Rovatok