Index Vakbarát Hírportál

Elefántok tartják a hátukon a klímát?

2023. február 13., hétfő 17:25

Az ormányosoknak fontos szerepük van az esőerdők szénmegkötő képességének emelésében.

A helyi elefántpopuláció kihalása 6-9 százalékkal csökkentheti a közép- és nyugat-afrikai őserdők szénmegkötő kapacitását a Saint Louisi Egyetem kutatói szerint. A legnagyobb szárazföldi emlős meglepően fontos szerepet tölt be a szén körforgásában azzal, hogy táplálkozás közben ritkítja a növényzetet.

Az afrikai elefántok előszeretettel fogyasztják a gyorsan növő és kevesebb szenet megkötő fák lombjait, ezzel fényhez és élethez juttatják a lassabban növő és több szenet megkötő fákat.

A amerikai tudományos akadémia lapjában megjelent tanulmány az elefántok táplálkozását és 800 különböző növényfaj ebben betöltött szerepét vizsgálta 200 ezer terepen gyűjtött feljegyzést elemezve.

Az elefántok rengeteg levelet esznek a fákról, és jelentős kárt okoznak evés közben. Evés közben leszedik a leveleket vagy letépnek egy egész ágat vagy kihúznak a földből egy csemetét. Az adataink alapján a legtöbb kár az alacsony szénsűrűségű fákat érinti. Ha van a közelben magas szénsűrűségű fa, annak ez eggyel kevesebb versenytársat jelent

– magyarázza Stephen Blake biológus.

Az elefántok egyébként nem sokat elemzik a növények szénmegkötő képességét, viszont szívesen eszik a több szenet felvevő fák nagyobb és édesebb gyümölcseit is. Az ilyen fák magjait ürülékükkel terjesztik, ami annyira fontos tényező, hogy bizonyos fajok enélkül nem is élnének túl.

A múlt század elején 3-5 millió elefánt élt vadon Afrikában, de az elefántcsont iránti kereslet és vadászat miatt bizonyos területeken 80 százalékkal visszaesett a számuk. Jelenleg kevesebb mint félmillió elefánt él vadon.

Komolyan kell vennünk az elefántoknak a klímaváltozás megelőzésében betöltött szerepét, a döntéshozóknak pedig támogatniuk kell az elefántok védelmét. Az erdei elefántok nagyon is fontosak a globális környezet szempontjából

– mutatott rá Blake, aki szerint az elefántok lényegében az esőerdő szorgalmasan gyomlálgató kertészei.

(ScienceAlert)

(Borítókép: Afrikai elefánt munka közben Kenyában 2021. augusztus 14-én. Fotó: Siegfried Modola / Getty Images)

Rovatok