Index Vakbarát Hírportál

Eddig még nem látott méretű MacBook Airt dobhat piacra az Apple

2023. február 15., szerda 12:07

A pletykák szerint az Apple egy 15,5 hüvelykes MacBook Air fejlesztésén dolgozik, mely már olyan jól halad, hogy az akár hónapokon belül, még tavasszal a boltok polcaira kerülhet. Az új készülékről egyelőre nem sokat tudni, az azonban biztos, hogy az a 2022 nyarán bemutatott M2 chipes gép formatervét viszi majd tovább.

Régóta hallani már, hogy a cupertinói vállalat szeretné bővíteni laptopcsaládját, eddig azonban csak olyan információk láttak napvilágot, melyekre alapozni nem lehetett. Most azonban fordult a kocka, az egyik legelismertebb szivárogtató, Ross Young ugyanis megerősítette, hogy 2023 tavaszán szinte biztosan megjelenik az Apple új, 15,5 hüvelykes kijelzővel szerelt MacBook Airje. 

A 9to5Mac információi alapján egyelőre nem sokat tudni a készülékről, azt leszámítva, hogy az az aktuális, 13,6 hüvelykes kijelzővel szerelt Air dizájnját fogja majd kapni. 

Ez azt jelenti, hogy a hosszú évek után az Apple ismét két méretben fogja kínálni legnépszerűbb laptopját. Korábban 11 és 13 hüvelykes változatban voltak elérhetők a MacBook Airek, az iPadek elterjedése miatt azonban az almás cég 2015 óta nem adott ki új modellt a legkisebb változatból – és ez így is marad.

Egy másik szivárogtató, Ming-Chi Kuo szerint azonban kicsit más a helyzet: egy 15,5 hüvelykes kijelzővel szerelt MacBook az ő információi szerint is készülőben van, szerinte azt azonban nem MacBook Airnek, hanem egyszerűen csak MacBooknak fogják hívni. Amennyiben ez így történne, az Apple egy 2017-óta semmilyen módon nem frissült laptopcsaládot támasztana fel, egy meglehetősen fura módon, az egyszerűen csak MacBooknak nevezett laptopja a vállalatnak korábban ugyanis csak egy 12 hüvelykes kijelzővel volt szerelve.

Kuo szerint az új laptopot a 2022-es Airhez hasonlóan egy M2-es chip fogja hajtani, azonban a 2023-as Mac minihez hasonlóan felár ellenében kérhető lesz akár M2 Próval is.

Az új képernyőméret bevezetésével az Apple még több felhasználó számára tenné elérhetővé a nagy kijelzős laptopokat, jelenleg ugyanis ha valakinek egy 13,6 hüvelyknél nagyobb kijelzővel ellátott MacBookra fáj a foga, csakis kizárólag a Pro modellek közül válogathat, melyeknek ajánlott fogyasztói ára 990 ezer forintról indul. Kiindulva abból, hogy az M2 chippel szerelt MacBook Air indulóára 599 ezer forint, a 15,5 hüvelykes változat valószínűleg 680 és 750 ezer forint között startolhat, mely ugyancsak méregdrága, mégis kedvezőbb, mint a Pro-modellek árazása.

(Borítókép: Scott Barbour / Getty Images)

Rovatok