Index Vakbarát Hírportál

Az őrületbe kergeti felhasználóit a Windows új frissítése

2023. február 17., péntek 10:30

A legújabb frissítése egy állandó vízjelet helyez ki az asztalra, ami arra emlékezteti a felhasználókat, hogy rendszerük nem felel meg az operációs rendszer hivatalos követelményeinek.

Ha annak ellenére kényszerítette számítógépét a Windows 11 frissítésére, hogy az a valóságban nem felelt meg a Microsoft operációs rendszerének aktuális követelményeinek, megeshet, hogy a redmondi cég büntetni fogja ezért – méghozzá egy jókora vízjel formájában, pontosan olyannal, mint az, amelyik akkor jelenik meg, amikor a rendszer hitelesítetlen verzióját használja – írja a Gizmodo.

A vízjel a 2023. januári frissítés telepítése után kezdett el az érintett felhasználóknál megjelenni, akik azóta elárasztották panaszaikkal a különböző fórumokat. „System requirements not met” – ez a felirat olvasható az angol nyelvű rendszereken, mely magyarul annyit tesz, hogy „a rendszerkövetelmények nem teljesülnek”.

Az említett esetekben a bűnös minden bizonnyal a dedikált biztonsági processzor, azaz a TPM 2.0 (Trusted Platform Module) chip – pontosabban annak hiánya – amelyet olyan szolgáltatások használnak, mint a BitLocker vagy a Windows Hello. Mint ismeretes, a Microsoft a Windows 11 telepítéséhez elengedhetetlennek tartotta ezek meglétét, ennek köszönhető az, hogy a PC-k nagy része jó ideig egyszerűen frissíthetetlen volt a Windows legújabb verziójára. 

Azóta persze készültek kerülőutak, most azonban úgy néz ki, a Microsoft készen áll komolyabban is rászállni azokra, akiknek a számítógépe nem rendelkezik ezekkel a modulokkal. Az említett vízjel a képernyő jobb alsó sarkában jelenik meg, a jelenlegi információk alapján pedig egyedül csak a rendszerfájlok zargatásával lehet eltűntetni.

(Borítókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / Getty Images Hungary)

Rovatok