Index Vakbarát Hírportál

A Nagy Sándor utáni évekről mesél a megfejtett tekercs

2023. február 18., szombat 20:43

Kiderült, miről szól a Pompeji közelében talált, elszenesedett papirusz.

A Michigani Egyetem kutatói gépi intelligencia segítségével dekódoltak egy kétezer éves papirusztekercset, amely a Vezúv kitörésekor égett meg, időszámításunk előtt 79-ben.

Ez egy elveszett könyv. Makedón dinasztiák és katonai vezetők nevei bukkannak fel benne, és magát Sándort is sokszor említik

– mondta a papiruszt tanulmányozó Richard Janko professzor. 

A sérült tekercs szövege természetesen nagyon töredékes, de említést tesz arról, hogy Nagy Sándor halálát követően egyik tábornoka, Szeleukosz a Közel-Kelet területének nagy részén, egy másik tábornok, Kasszandrosz pedig Görögországban uralkodott.

Az elveszett tekercs a Pompejihez közeli Herculaneumban található, Papiruszok villájának nevezett épületből származik. Ez egy nagyon gazdag villa volt, tele műalkotásokkal. Itt bukkantak a filozófus Philodémosz (i. e. 110 – i. e. 30) munkáiból álló gyűjteményre – a kutatók első feltételezései szerint a ház magáé Philodémoszé is lehetett. A Vezúv vulkán kitörésekor 1800 tekercsből álló gyűjteménye elszenesedett – a harminc méter vastag vulkáni hamu a görög-római világ egyetlen megmaradt könyvtárát tartósította.

Miután ismét felfedezték őket, a tekercseket Napóleonnak ajándékozták 1804-ben, aki a francia akadémiának adta át. Janko felidézte, hogy a tekercset 1986-ban megpróbálták kitekerni, de csak további károsodást okoztak.

Az amerikai kutatók ezután röntgennel több ezer háromdimenziós tomográfiás képet készítettek a tekercsekről, majd egy olyan programot használtak, amelyet tintanyomok beazonosítására tanítottak be. Ezzel a módszerrel minél többször futtatták át a tekercsről készült képeket a programon, annál olvashatóbbá vált a szöveg.

Janko kiemelte, hogy a vizsgálat alapján nem tudták megállapítani, hogy ki volt a szöveg szerzője, és hogy miért került a papirusz a villa gyűjteményébe, amely főként filozófiai munkákat tartalmazott.

A texasi Baylor Egyetem klasszika-filológia professzora, Jeffrey Fish szerint a papiruszt maga Philodémosz kaphatta kölcsön a Nagy Sándort követő uralkodók hibáit feldolgozó munkájának megírásához.

Philodémosz pártfogója Julius Caesar apósa és a makedón helytartó, Lucius Calpurnius Piso Caesoninus volt, akit szintén a villa egyik lehetséges tulajdonosának tekintenek. Piso okulásképp olvasgathatott az említett dekadens hellén uralkodók hibáiról.

(Interesting Engineering, Live Science)

(Borítókép:  Táncosokat ábrázoló bronzszobrok a Papiruszok villájából. Fotó:  DeAgostini / Getty Images)

Rovatok