Index Vakbarát Hírportál

Új biztonsági intézkedéseket vezet be a TikTok Európában

2023. március 9., csütörtök 12:48

Nagy beruházásokat tervez a TikTok felhasználói adatbiztonsága érdekében. A kínai applikációt ugyanis mind az európai, mind az amerikai kormányzati szervek tiltólistára tették. A vállalat egy független ellenőrzői szerv létrehozásával garantálja európai ügyfelei biztonságát.

A TikTok Projekt Clover néven vezet be új adatbiztonsági intézkedéseket Európában – jelentette be a vállalat szerdán. Az intézkedés célja a felhasználói adatok védelme, valamint az adatszivárogtatásokkal kapcsolatos félelmek eloszlatása. A CBSNews információi szerint az intézkedést még idén bevezethetik.

Nem biztonságos a TikTok?

A TikTok adatvédelmi intézkedéseinek bevezetését azért sürgeti, mert számos kormányzati szerv tiltotta be az alkalmazás használatát intézményeiben nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva.

Az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az EU Tanácsa egyaránt tiltólistára tette a TikTokot munkatársai eszközein, az alkalmazást az amerikai kormányzati eszközökön is betiltották.

Az Egyesült Államokban a törvényhozók olyan törvényt fontolgatnak, amely országszerte betiltaná a platformot.

Tavaly decemberben az amerikai kongresszus felsőháza már a TikTok részleges betiltásáról fogadott el törvényt, és az alkalmazás törlését sürgette a Google és Apple áruházából egy demokrata párti amerikai szenátor nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva. Később a washingtoni Fehér Ház 30 napot adott az applikáció eltávolítására a kormányzati eszközökről.

Az Európai Bizottság februárban tiltotta meg munkatársainak a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás használatát a vállalati eszközökön és a mobileszköz-szolgáltatásába bevont személyes eszközökön egyaránt. Az intézkedés célja a szervezet szerint az Európai Bizottság birtokában lévő adatok és információk védelme volt, valamint az, hogy megóvják az intézményt a kiberbiztonsági fenyegetésektől és az olyan tevékenységektől, amelyek a testület elleni kibertámadásokhoz vezethetnek.

Több mint 150 millió ember látogatja havonta a platformunkat Európa-szerte, hogy megmutassa magát, új készséget tanuljon, vagy növelje üzleti hatékonyságát. Egy ilyen nagy látogatottságú oldal működtetése hatalmas felelősséggel jár, közösségünk ezért kiemelt fontosságúnak tartja a felhasználói adatok védelmének biztosítását

– olvasható a TikTok európai kormányzati kapcsolatokért felelős alelnökének, Theo Bertram sajtóközleményében.

A közösségimédia-platform szerint a Project Clover a meglévő adatbiztonsági intézkedéseket úgynevezett biztonsági kapuk bevezetésével fogja fokozni, amelyek

korlátozzák a cég hozzáférését az európai TikTok-felhasználók adataihoz és az európán kívüli adatküldéshez. 

A kapukat egy harmadik fél, egy európai biztonsági cég felügyeli.

A TikTok a független ellenőrzési rendszerről egyelőre nem közölt további részleteket.

A platform ezentúl két új adatközpontot nyit Írországban és Norvégiában a már meglévő írországi adatközpont mellé. A központok üzemeltetési költségei évente több mint 1,2 milliárd dollárt tesznek majd ki.

Rovatok