Index Vakbarát Hírportál

A süngomba javítja az emlékezetet

2023. március 11., szombat 05:55

Nálunk 2018-ban volt az év gombája.

Az ausztrál Queensland Egyetem agykutató intézetének munkatársai olyan aktív hatóanyagokat azonosítottak a Hericium erinaceus gombában, amely javítja a memóriát, és serkenti az agyi idegsejtek növekedését.

A gombákat nem övezi feltétlen rajongás a lapzártakor futó zombis sorozatokban játszott negatív szerepük miatt, a magyarul süngombáként ismert gomba hatásai azonban kétségtelenül előnyösek.

A süngombakészítményeket évszázadok óta használja az ázsiai tradicionális orvoslás, ezért szerettük volna tudományos módszerekkel is megvizsgálni az agysejtekre gyakorolt hatásukat

– mondta Frederic Meunier professzor.

A Hericium erinaceus egyes összetevőinek laboratóriumi vizsgálata neurotróf hatásokat mutatott ki. Meglepő módon úgy találtuk, hogy egyes hatóanyagok elősegítik az idegnyúlványok és idegi kapcsolatos létrejöttét

– tette hozzá.

A kutatók megállapították, hogy a gomba anyagainak hatására megnőtt a környezet érzékelésével és a tanulással kapcsolatos folyamatokban szerepet játszó, növekedési kúpoknak nevezett struktúrák mérete – ennek köszönhető az emlékezetet élénkítő hatása is.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a felfedezésnek komoly szerepe lehet az emlékezetet leromboló neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kezelésében.

A süngomba idősebb tölgy- és bükkfákon előforduló tüskés, borzas küllemű gomba. Hazánkban is előfordul, bár ritka, Kínában viszont aktívan termesztik.

(MedicalXpress)

(Borítókép:  Arterra / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok