Index Vakbarát Hírportál

Ismét felfedezték a szoba-hőmérsékletű szupravezetőt

2023. március 11., szombat 15:20

Szupravezető ennél szoba-hőmérsékletűbb már aligha lesz, de a korábbi botrányok beárnyékolják a szenzációt.

A Nature szerdai számában megjelent tanulmány szerint a Rochesteri Egyetem Ranga Diaz professzor vezette csapata olyan anyagot állított elő, ami szobahőmérsékleten ellenállás nélkül vezeti az elektromosságot. Az eredmény forradalmi, de nem árt fenntartásokkal kezelni, mert Diazék legutóbbi, hasonlóan forradalmi közleményét hamisítás miatt tavaly visszavonta a rangos tudományos lap. 

A jelenleg ismert szupravezetők abszolút nulla fok körüli hőmérsékleten veszítik el ellenállásukat. A tudomány lázasan dolgozik annak megfejtésén, hogyan lehetne nehézkes és agresszív hűtés nélkül is használható szupravezetőket előállítani, az ilyen tulajdonságú anyagok ugyanis korszakváltást hoznának az élet minden területén az egészségügytől a közlekedésen át az energiaiparig.

A kutatás egyik iránya a fémes hidrogénnek nevezett, a Földön nem létező anyag tulajdonságait próbálja reprodukálni úgy, hogy a hidrogénatomokat nagy nyomáson fémes anyagok kristályszerkezetébe sajtolják. Az ilyen anyagok elméletileg nagyobb nyomás mellett magasabb hőmérsékleten is megtartják előnyös tulajdonságukat.

Az új beszámoló szerint a rochesteri kutatók nitrogénnel ötvözött lutécium-hidridje a földi nyomás tízezerszeresén szupravezetővé vált 21 Celsius-fokon. A különleges anyag előállítása során a lutéciumot egy 99 százalékban hidrogénből, 1 százalékban nitrogénből álló gázzal töltött, 200 fokra fűtött kamrába helyezték három napra. Az eredmény egy 

kék színű kristály lett, ami gyémántüllőbe helyezve nagy nyomáson rószaszínűvé, majd vörössé változott.

A kutatók szerint az alkalmazott tízezer bar nem is annyira szélsőségesen magas, a chipgyártás során ma már rutinszerűen előállítanak ilyen nyomást. Ez a nyomás csak százada annak, ami a csapat előző szupravezetőjéhez kellett, ami nem biztos, hogy jó hír.

A folt

Az eredmény biztató, de ott lebeg felette Ranga Diaz és csapatának korábbi botránya, amikor egy 2020-ban publikált, hasonlóan szenzációs eredményük közlését vonta vissza a Nature. Akkor egy 15 fokon szupravezető anyagról számoltak be, a tulajdonság megjelenését bizonyító mágneses mérésekkel kapcsolatban azonban kételyek merültek fel, és a mellékelt adatok valódiságát nem sikerült tisztázni. Fontos szerepet játszott az esetben az is, hogy a szenzációs eredményt sokan próbálták reprodukálni, a szóban forgó anyagot azonban senki sem tudta előállítani.

A mostani bejelentést az előzmények miatt komoly gyanakvás övezi. A kutatók állításuk szerint ezúttal elvégezték a házi feladatot, és alaposan dokumentálták a munkájukat. A vörös anyagnak nevezett ötvözetet az Agronne és Brookhaven laboratóriumokban nyilvános bemutatón is meg lehetett tekinteni. Ezek után a szoba-hőmérsékletű szupravezető születése csak akkor lesz biztos, amikor független kutatók is előállítják az anyagot, és sikeresen megmérik vezetőképességét.

(Ars Technica, Futurism, ScienceAlert)

(Borítókép: Képünk illusztráció! Fotó:  Mark Garlick / science Photo Libra / Getty Images)

Rovatok