Index Vakbarát Hírportál

A Rolls-Royce alapozhatja meg a Hold meghódítását

2023. március 19., vasárnap 16:28

Az Egyesült Királyság űrügynöksége úgy döntött, hogy tovább támogatja a Rolls-Royce projektjét, amely egy kis méretű, atomenergiával működő reaktor elkészítését tűzte ki céljául. Az atomreaktor a tervek szerint hosszú távú energiaforrásként szolgálhatna a Holdra telepített bázisoknak.

A cég kutatási keretének újabb növelése új mérföldköve a Rolls-Royce egy korábbi, az Egyesült Királyság Űrügynöksége által már 2022-ben finanszírozott, 303 495 dollár értékű tanulmányának. A mostani támogatással a vállalat azt reméli, hogy

2029-re elkészül a moduláris mikroreaktor prototípusa, amelyet később a Holdra szállíthatnak.

Egy március 17-i sajtóközleményben a Rolls-Royce és az Egyesült Királyság Űrügynöksége azt állítja, hogy a későbbiekben a program segíthet „olyan technológia kifejlesztésében, amely biztosítja a Holdon élő és dolgozó emberek számára szükséges energiát”. 

A további kutatások a mikroreaktor három kritikus területére összpontosítanak majd: a hőtermelésre, a hő átvitelére és a hő hasznosítható energiává alakítására.

A Rolls-Royce innovatív kutatása megalapozhatja a Holdon a folyamatos emberi jelenlétet

– mondta Paul Bate, az Egyesült Királyság Űrügynökségének vezérigazgatója a cég által kiadott sajtóközlemény szerint. A vállalat együttműködik az Oxfordi Egyetemmel, a Bangori Egyetemmel, a Brightoni Egyetemmel, valamint a Sheffieldi Egyetem korszerű gyártási kutatóközpontjával is.

Jelenleg az űrutazások nagy részét napenergiával hajtják végre, viszont az új kutatás ebben is áttörést hozhat. Ugyanis a nukleárisenergia-forrás felhasználásával sokoldalúbb küldetések válhatnak lehetővé, amelyek kevésbé függenek a napfénytől – írja a Space.com.

Rovatok