Index Vakbarát Hírportál

Magyar kémikus kapta meg Amerika legrangosabb tudományos díját

2023. március 29., szerda 18:26

Kedden a Biden–Harris-kormány bejelentette, hogy Darleane Hoffman és Somorjai Gábor kapja az Enrico Fermi Elnöki Díjat, az Egyesült Államok kormánya által adományozott egyik legrégebbi és legrangosabb tudományos és technológiai kitüntetést – írja a Berkeley Lab.

A portál szerint Hoffman, az úttörő nukleáris kémikus 1984-ben csatlakozott az amerikai Energiaügyi Minisztérium Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratóriumának (Berkeley Lab) nukleáris tudományos részlegéhez mint vezető tudós. Emellett a Berkeley Egyetem Kémiai Főiskolájának professor emeritája.

Magyar tudós, aki a világ legnagyobb szaktekintélye

Somorjai Gábor, aki a katalízis szaktekintélye, a Berkeley Lab Anyagtudományi Osztályának munkatársa, ahol hosszú éveken át szintén a kar vezető tudósa volt. Emellett a Berkeley Egyetem Kémiai Főiskolájának egyetemi professzora. A magyar kémikus munkássága több mint öt évtizede vezető szerepet tölt be a katalízis területén.

Somorjai a Fermi-díjjal a felületek molekuláris vizsgálatához a monokristályok felhasználásával a felületi szerkezet kvantitatív meghatározására szolgáló technikák kifejlesztéséért, valamint a heterogén fémkatalízis molekuláris alapjainak megteremtéséért részesül elismerésben.

Számos kitüntetése mellett Somorjai 1998-ban megkapta a Wolf Alapítvány kémiai díját, 2001-ben a National Medal of Science-t, 2008-ban pedig a Priestley-érmet.

Somorjai több mint 130 doktoranduszt és 250 posztdoktori ösztöndíjast oktatott. Több mint 1200 tudományos közlemény szerzője a felületi kémia, a heterogén katalízis és a szilárdtestkémia területén, valamint négy tankönyv szerzője. 1964-ben csatlakozott a Berkeley Egyetemhez egyetemi adjunktusként és a Berkeley Laborhoz tudományos munkatársként.

Somorjai 1935-ben született Budapesten, és 1960-ban szerzett kémiai doktori címet a Berkeley Kaliforniai Egyetemen.

1956-ban alapított díj

Az Enrico Fermi Elnöki Díjat 1956-ban alapították az olasz származású, honosított amerikai állampolgár és 1938-ban fizikai Nobel-díjjal kitüntetett Enrico Fermi emlékére, aki 1942-ben megvalósította az első nukleáris láncreakciót.

A díj célja, hogy ösztönözze az energiatudomány és -technológia területén végzett, az emberiség javát szolgáló kutatás kiválóságát; elismerje azokat a tudósokat, mérnököket és tudománypolitikusokat, akik pályafutásuk során fáradhatatlanul hozzájárultak az energiatudomány és -technológia fejlődéséhez; és Fermi és a nyomdokaiba lépő Fermi-díjasok példáján keresztül minden korosztály számára új tudományos és technológiai távlatok felfedezésére ösztönözze az embereket.

A Fermi-díjat a Fehér Ház nevében az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma ítéli oda.

Rovatok